Sota jäädytti ystävyystoiminnan itänaapurin kanssa: "Tullut ymmärrystä, mutta myös suurta ihmetystä"

Ystävyys koetuksella myös ystävyysseuroissa 9:44
Katso Suomi–Venäjä-ystävyysseuran pääsihteeri Niina Sinkon haastattelu.

Suomi–Venäjä-ystävyysseuran pääsihteeri Niina Sinkko kertoi Uutisaamussa, millaisia vaikutuksia sodalla on maiden väliseen ruohonjuuritason yhteistyöhön.

Venäjän valtionjohdon vihamielinen toiminta heijastuu myös monipuolisia Venäjä-yhteyksiä ylläpitävään Suomi–Venäjä-seuraan. Ukrainan sodan vuoksi ystävyysseura on keskeyttänyt virallisen tason hankkeet Venäjän kanssa, vaikka toimintaan ei kohdistu virallisia sanktioita.

– Se oli erittäin raskas päätös, mutta minun mielestäni ainoa oikea, Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko sanoo.

Yksi esimerkki seisomaan pistetyistä hankkeista on yli 20 vuotta käynnissä ollut suomalaisvenäläinen kulttuurifoorumi. Kulttuuritoimijoilla on jo entuudestaan alla kaksi vaikeaa vuotta, sillä koronapandemian aikana Venäjälle suuntautunut toiminta on ollut haasteellista.

Sinkon mukaan lähtökohtana on, että hankkeet ovat jäissä niin pitkään kuin tilanteeseen tulee rauhanomainen muutos. Kun se päivä koittaa, on suhteiden palauttaminen ison ja molemminpuolista panosta vaativan työn takana.

Katso Niina Sinkon haastattelu yllä olevalta videolta.

Venäjällä päätös herättää ymmärrystä ja ihmetystä

Ruohonjuuritasolla toimivan ystävyysseuran yhtenä tarkoituksena on lisätä tietämystä ja ymmärrystä Venäjästä ja venäläisyydestä. Pyrkimys tuoda esille sitä, mitä tavallinen kansa itänaapurissa ajattelee ja kokee, korostuu tällä hetkellä.

Venäjällä ystävyystoiminnan keskeyttäminen on otettu vastaan kaksijakoisesti.

– Sieltä on tullut ymmärrystä, mutta sieltä on tietysti tullut myös suurta ihmetystä, Sinkko sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Ihmetys johtuu osin virallisten sanktioiden puuttumisesta, mutta myös uutispimennosta. Kaikki venäläiset eivät tiedä, mitä Ukrainassa ja maailmalla oikeasti tapahtuu, minkä vuoksi jotkut ovat saattaneet pitää hankkeiden jäädyttämistä ylireagointina.

Samalla kun osa venäläisistä on valtamedian propagandan varassa, osa seuraa verkosta monenlaisia uutisia tai saa tietoa sodasta Euroopassa asuvilta sukulaisiltaan.

– Tässä täytyykin huomata, että on hyvin eri tilanteessa olevia Venäjän kansalaisia, jotka saavat informaatiota hyvin eri tavoin, Sinkko sanoo.

Moni venäläinenkin on peloissaan

Yhteydenpito rajan yli on Sinkon mukaan haastavaa ja monessa tapauksessa suoranainen riski. Ystävyysseura on pyrkinyt saamaan viestejä eteenpäin ja samalla vastaamaan saamiinsa kysymyksiin muun muassa rajan yli kulkemisesta, kansalaisuusasioista sekä peloista.

– Me ollaan hukuttu erilaisiin viesteihin käytännössä katsoen itse.

Venäjän hyökkäys on lietsonut suoranaista vihaa tavallisia Venäjän kansalaisia kohtaan. Sinkko muistuttaa, etteivät Putinin hallinnon toimet ole yksittäisten venäläisten syy.

– Monella on konkreettinen hätä sukulaisten ja ystävien puolesta sekä Ukrainassa että Venäjällä. Jos siihen päälle vielä lisätään vihapuhetta, ei se minun mielestäni ole oikea teko.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten suomalaisyritykset ovat ryhtyneet boikotoimaan venäläisiä tuotteita.

Myös suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita 2:00
Katso video: Suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita.

Lue myös:

    Uusimmat