Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Sota-ajan arki ja ruokavalio vaati kekseliäisyyttä – lue esimerkit!

Hevonen oli sodassa tärkeä eläin, jota käytettiin hädän tullen myös ravinnoksi.
Hevonen oli sodassa tärkeä eläin, jota käytettiin hädän tullen myös ravinnoksi.
Julkaistu 19.03.2014 07:00

Uusinta

Sotavuosina kansan oli syötävä sitä mitä oli saatavilla. Kekseliäisyys oli sekä ruuan että käyttötavaroiden suhteen huipussaan.

Kansanhuoltoministeriö tuotti sotavuosina 1939−1941 ohjekirjasia, joissa kehotettiin ihmisiä omatoimisuuteen sekä käyttämään erilaisia korvaavia tuotteita. Aiheeseen perehtynyt kirjailija Kai Linnilä kehuu opaskirjojen antia.

Muun muassa professori Toivo Rautavaara tutki ahkeraan, mihin kaikkeen kotoiset kasvimme kelpaavat. Rautavaaran opit nousivat esiin 1970−1980-lukujen ekoilun myötä, mutta materiaali on peräisin jo 1940-luvun alusta.

− Rautavaara keksi koko ajan erilaisia salaattiaineksia luonnosta. Hän kehotti käyttämään jopa vuohenputkea, jossa on hyvin voimakastuoksuiset lehdet.

− Myös kahville ja teelle etsittiin kaikkia mahdollisia korvikkeita. Yksi luontainen raaka-aine oli sikurille sukuisen voikukan juuret, joita paahdettiin, Linnilä kertoo.

Lemmikkikanit päätyivät pannulle

Pulaa oli ennen pitkää myös lihasta. Hädän tullen suomalaisten ruokapöytään päätyi erikoisia proteiininlähteitä, jopa hevosia. Hevoset olivat tosin marginaalinen ravinnonlähde, sillä niitä tarvittiin jatkuvasti rintamalla.

Nykyvalossa erikoista oli sekin, että myös kaupunkilaiset alkoivat kasvattaa taloussikoja ja kaniineja.

− Kanit olivat sota-aikaan merkittävä ravintolisä. Niitä ei kasvatettu yksinomaan lihan takia, vaan myös turkis alkoi käydä arvokkaaksi. Lehdissä oli ohjeita, miten kaninnahkaa voi muokata. Siinä piti lasten olla valmiita luopumaan lemmikeistään, Linnilä kertoo.

Koska suola meni myöhään säännöstelyyn, suolaaminen oli yleinen säilömismenetelmä. Myös uusia konsteja otettiin käyttöön.

− Silloin opittiin kuivaamaan paitsi juureksia myös hedelmiä, jopa teollisesti. Ei ollut olemassa laitteistoa, jolla olisi voinut syväjäädyttää.

Paperilakanoita ja puisia kengänpohjallisia

Lapset luovuttivat tinasotilaansa teollisuuden käyttöön.Lapset luovuttivat tinasotilaansa teollisuuden käyttöön.

Ruokahuollon ohella suomalaiset oppivat sota-aikana kekseliäiksi myös tavaroiden valmistamisen ja kierrättämisen suhteen. Erityisesti paperi nousi merkittäväksi tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Paperista valmistettiin erilaisilla menetelmillä paperipunosta, josta syntyi paksuja ja kestäviä kankaita.

− Niitä käytettiin jalkineissa, kapsäkeissä sekä laukku- ja salkkumateriaalina. Paperikuidusta syntyi myös paperilakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja, Linnilä kertoo.

Suurimmat innovaatiot tapahtuivat jalkineteollisuudessa. Koska kaikki nahka meni armeijakäyttöön, korvaavaksi materiaaliksi tuli puu. Siitä valmistettiin muun muassa pohjallisia saappaisiin ja kävelykenkiin.

Puu nousi myös lasten lelujen pääraaka-aineeksi, kun metalli tarvittiin aseteollisuuteen.

− Silloin oli suurkeräyksiä, joissa pienet lapset lahjoittivat tinasotilaansa armeijan käyttöön.

Lisäksi huutava pula koski energiaa. Kaupunkilaiset oppivat tekemään halkoja ja tutustuivat ylipäätään maaseutuun. Työvelvollisuuden myötä Helsingistä tehtiin Vihtiin suuria halkotalkoomatkoja, ja koululaiset auttoivat heinän ja viljan korjuussa.

− Ruuan kypsentämisessä heinälaatikot tulivat jälleen muotiin. Pahvilaatikko laitettiin täyteen heinää, ja siihen pantiin kuumennettu kattila. Puuro hautui laatikossa yön yli, Linnilä kuvaa ajan konsteja.

Studio55fi/Jenni Kokkonen

Juttu on uusinta vuodelta 2011

Lisää aiheesta:

Talvisota vaati yllättäviäkin ponnistuksia: Suomalaisten nokkela "kusi-innovaatio" suojasi hevosen penistä ja pelasti ihmishenkiäVuoden 1917 loppu oli Suomessa synkkä – "Itsenäistyminen tapahtui todella surkeissa olosuhteissa"Ei kelvannut juotavaksi Suomessa: Tiesitkö tätä maidosta? Vuonna 1917 Suomen kansa huusi leipää, ei itsenäisyyttäMuistatko? Näin tulitikkuaskien etiketeissä kaupiteltiin kahvia, kulttuuria ja kansalaishyveitäErikoisartikkeli: "Kaikkea kokeiltiin" – huumereseptit kulkivat antiikin Roomassa sukupolvelta toiselle
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa