Sosiaalityöntekijä seurasi 8 minuuttia ikkunan takana, kun äiti pieksi 5-vuotiasta poikaansa paljain nyrkein – poliisin sähkölamautinkaan ei saanut äitiä lopettamaan

Sosiaalityöntekijä seurasi ainakin kahdeksan minuutin ajan ikkunasta, kun äiti pieksi viisivuotiasta lastaan hengenvaarallisesti päähän Porvoossa. Lääkärin mukaan pahoinpidellyn pojan vammat olivat hengenvaaralliset.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli asian suljetuin ovin, mutta antoi asiasta tänään osittain julkisen tuomion.

Asiakirjasta ilmenee, että sosiaalityöntekijät menivät perheen asunnolle aamukymmenen aikoihin 22. kesäkuuta viime vuonna. Sosiaalityöntekijät yrittivät päästä sisälle asuntoon, mutta kukaan ei vastannut ovenkoputuksiin tai puhelinsoittoihin.

Tällöin toinen sosiaalityöntekijöistä vilkaisi sisälle ensimmäisen kerroksen asuntoon, jossa äiti asui lapsensa kanssa. Sosiaalityöntekijöiden saapumisesta oli kulunut minuutti tai kaksi.

Ulkopuolelta sisälle katsoessaan sosiaalityöntekijä näki, miten äiti pieksi lasta nyrkeillä ja avokämmenillä lyömällä. Toinen sosiaalityöntekijöistä soitti välittömästi hätäkeskukseen ja lähti ohjaamaan poliisia paikalle.

Toinen sosiaalityöntekijöistä seurasi koko ajan ikkunasta äidin lapseensa kohdistamaa väkivaltaa. Hätäpuhelu kesti noin kahdeksan minuuttia.

Kun poliisipartio saapui paikalle, poliiseilta kesti noin kaksi minuuttia murtautua sisälle asuntoon. Koko tämän ajan äiti pahoinpiteli lastaan.

Äiti ei suostunut luovuttamaan lasta

Poliisit rikkoivat asunnon ikkunan ja käskyttivät äitiä lopettamaan väkivallan. Poliisien mukaan nainen istui maassa niin, että lapsi oli selällään hänen jalkojensa välissä pää äidin suuntaan. 

Äiti takoi lapsen päätä kaikin voimin ja lähes keskeytyksettä.

Kun äiti ei lopettanut lapsen pahoinpitelyä, poliisi käytti häneen sähkölamautinta. Heti kun sähkön vaikutus loppui, äiti jatkoi pojan pieksemistä.

Poliisin mukaan nainen ei suostunut luovuttamaan lasta poliisille vapaaehtoisesti, vaan rimpuili ja yritti lyödä sekä potkia poliisia. Tästä syystä poliisi joutui raudoittamaan hänet.

Äiti ei muista tekoaan

Pienen lapsiuhrin tajunnantaso oli jo heikentynyt, kun poliisi sai väkivallan keskeytymään. Lääkärin mukaan lapsi olisi todennäköisesti kuollut, jos väkivalta olisi jatkunut.

Nainen ei muista teosta mitään ja hänet todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi rikosten tekohetkellä. Nainen on määrätty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksellä tahdosta riippumattomaan hoitoon

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi 35-vuotiaan naisen syylliseksi syyntakeettomana tehdystä tapon yrityksestä ja virkamiehen vastustamisesta. Oikeus jätti naisen rangaistukseen tuomitsematta.

Äiti joutuu maksamaan pojalleen yhteensä 13 000 euroa kipu- ja kärsimyskorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat