Tytär yritti tappaa äitinsä sieniveitsellä kesken mökkireissun – koki, että vanhemmat odottivat häneltä liikoja

Nuori nainen tuomittiin vankilaan tapon yrityksestä. Nainen pieksi äitiään sieniveitsellä niin, että oikeuden mukaan oli vain sattumaa, että nainen selvisi hengissä.

Väkivaltarikos tapahtui elokuussa 2022 Etelä-Savossa, missä perhe oli viettänyt aikaa kesämökillä useamman viikon ajan.

Perheen äiti kertoi oikeudessa, että eräänä iltana hän puhui miehensä kanssa tyttären käytöksestä mökin pihamaalla. Oli noussut esiin "joitakin negatiivisia asioita".

Tytär kuuli keskustelun ja suuttui. Hän tuli ulos mökistä ja paiskoi hetken ajan tavaroita äitiään päin. Tilanne kuitenkin rauhoIttui hetkeksi, kun tytär meni takaisin sisälle.

Iskuja kriittisille alueille

Rauhaa ei kestänyt kauaa, sillä tytär ilmestyi pian ovesta sieniveitsi kädessään.

Hän hyökkäsi äitinsä kimppuun ja kaatoi tämän maahan. Hän viilsi ja löi maassa makaavaa naista veitsellä kaulan ja rinnan alueelle. Iskuja oli useita ja ne tulivat nopeasti.

Kuin ihmeen kaupalla äiti selvisi tilanteesta ilman hengenvaarallisia vammoja.

Veitseniskut aiheuttivat kyllä haavoja ja kohdistuivat kriittisille alueille: kaulaan sekä sydämen ja keuhkojen tienoille, mutta yksikään niistä ei vaurioittanut hermo- tai verisuonirakenteita tai tärkeitä lihaksia.

Lääkärinlausunnon mukaan yksi viilloista kulki esimerkiksi lähellä kaulavaltimoa, mutta ei kuitenkaan osunut siihen.

Puolustus: Ei tarkoitusta tappaa

Käräjäoikeudessa tytär myönsi väkivallan. Hän silti kiisti, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut tappaa äitiä.

Nainen puolusteli tekoaan väittämällä, että vanhemmat olisivat kohdelleet häntä kaltoin vuosien ajan. Nainen kertoi, että oli ennen tunteenpurkaustaan joutunut monivuotisen vähättelyn, haukkumisen ja jopa pahoinpitelyn uhriksi.

Nainen koki, että vanhemmat odottivat häneltä liikoja, eikä heille kelvannut mikään.

Hän väitti myös, että tapahtumailtana vanhemmat olivat haukkuneet ja nöyryyttäneet häntä. Hän koki, että humalainen äiti oli provosoinut häntä omalla käytöksellään.

Isä ei puolestaan tyttären mukaan puuttunut tapahtumiin millään tavalla.

Oikeudessa mies kertoi tapahtumista samoin kuin vaimonsa. Molempien mukaan väkivallanteko tuli yllätyksenä. Mitään suurempia riitaisuuksia ei mökillä ollut ennen sitä ollut.

Ei mitään syytä

Käräjäoikeus päätyi vanhempien kertomusten perusteella sille kannalle, ettei äiti ollut antanut teolle mitään syytä.

Se myös katsoi, että rajun väkivallan uhriksi joutunut nainen jäi eloon täysin sattumanvaraisista syistä. Oli puhdasta sattumaa, etteivät teräaseella tehdyt lyönnit osuneet kriittisiin kohtiin tai aiheuttaneet kuolemaa.

Tästä syystä vuonna 1998 syntynyt tytär tuomittiin tapon yrityksestä.

Tuomion mukaan naisen olisi pitänyt ymmärtää, että vaarallinen väkivalta olisi suurella todennäköisyydellä voinut johtaa äidin kuolemaan.

Oikeuden päättelyn mukaan äidin saattoi pelastaa se, että lyöntejä oli lyhyessä ajassa useita, eikä tytär keskittynyt yksittäisiin lyönteihin niin, että ne olisivat esimerkiksi lävistäneet tärkeitä elimiä.

Nainen tuomittiin 3 vuoden ja 8 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.  Lisäksi hänet määrättiin maksamaan äidilleen erilaisia vahingonkorvauksia yhteensä noin 6900 euron edestä.

Etelä-Savon käräjäoikeus ratkaisi asian joulukuussa. Nainen valitti tuomiostaan hovioikeuteen, mutta ilmoitti myöhemmin tyytyvänsä käräjätuomioon. Se jäi voimaan tänään.

MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä uhrin suojelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat