Sorrutko yleisiin virheisiin? 10 syytä, joiden vuoksi syöt liikaa

Jos syöt liikaa, olosi on luultavasti tukala ja tulokset näkyvät myös lisäkiloina vyötäröllä. Lue, mitkä ovat 10 yleisintä virhettä, joiden vuoksi et ehkä osaa lopettaa syömistä ajoissa. Tunnistatko itsesi?

Jos tunnet olosi aina epämiellyttävän täydeksi aterian jälkeen, on syytä tehdä joitain muutoksia syömistottumuksiisi. Jos tapanasi on napostella aivan liikaa, ole rehellinen itsellesi ja pohdi, onko seuraavista kymmenestä virheestä yksi tai useampi syypäänä epäterveelliseen suhtautumiseesi ruokaan?

1. Jätät aamiaisen väliin

Aamupalan syömättä jättäminen voi tuntua hyvältä tavalta säästellä kilokaloreita myöhemmäksi, mutta seuraavalla aterialla ahmit luultavasti nälissäsi aivan liikaa. Jos tuntuu, että kiire on syypäänä aamiaisen unohtamiseen, keksi tapoja helpottaa aamiaisvalmistelujasi. Keitä jo sunnuntaina koko tulevan viikon aamiaiskananmunat valmiiksi, niin saat aamun proteiinit syötyä helposti ja nopeasti.

2. Television ääressä syöminen

Jos aina napostelet television tai tietokoneen edessä, tulet luultavasti syöneeksi liikaa, koska et keskity siihen, mitä ja paljonko syöt. Kun ajatuksesi on tv-sarjan juonenkäänteissä tai sähköposteissa, et millään pysty keskittymään edessäsi olevaan ruokaan. Olisikin tärkeää, että syödessäsi et tekisi mitään muuta, jolloin sinun on helpompi lopettaa syöminen, kun olet täynnä.

3. Et mieti annoskokoja

Jos sinun on vaikea säädellä syömäsi ruoan määrää, yritä löytää keino, joka auttaa sinua tunnistamaan kohtuullisen annoskoon. Pyydä ravintolassa pienempi annos, syö kotona pienemmiltä lautasilta, laita loput ruoat jääkaappiin piiloon, kun olet täyttänyt lautasesi tai heitä ruoan tähteet kokonaan pois. Äläkä käytä hetkellistä herkuttelua syynä antaa mieliteoille periksi koko loppupäivän ajan. Yritä harjoitella kontrollia, jotta osaat sanoa ei toiselle pizzasiivulle.

4. Sekoitat janon nälkään

Moni erehtyy luulemaan janoa nälän tunteeksi. Jos olet vastikään syönyt etkä silti tunne oloasi kylläiseksi, juo vettä ja odottele noin puoli tuntia tunnustellaksesi, oletko sittenkin vielä nälkäinen.

5. Syöt kumppanisi tavoin

Jos elämänkumppanisi ei ole huolissaan syömisistään, voi olla vaikea pitää huolta terveellisestä elämäntyylistä, kun teette ruokaa ja syötte yhdessä. Yrittäkää silloin tehdä esimerkiksi eri ruokia, mutta samankaltaisilla ainesosilla. Jos puolisosi syö tortillan kaikkine täytteineen, syö sinä terveellisempi tacosalaatti avokadon kanssa.

6. Lautasesi ja kulhosi ovat liian isoja

Lautasen koko voi helposti johtaa ylensyömiseen. Kun lautaselle jää paljon tyhjää tilaa, se saa annoksen näyttämään pienemmältä kuin se todellisuudessa onkaan. Sen sijaan, että latoisit lisää ruokaa lautaselle, kokeile syödä pienemmiltä lautasilta. Kun teet kotona ruokaa, pidä myös mittakupit ja -lusikat lähellä, jotta pystyt paremmin kontrolloimaan sitä, paljonko syöt.

7. Tunnet syyllisyyttä

Kun syöt jotain epäterveellistä, ei kannata antaa omantunnon soimata, vaan ymmärtää, että kaikki antavat joskus periksi mieliteoille. Eräässä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että ne naiset, jotka donitsin syötyään saivat myötätuntoisen viestin, jossa vakuutettiin kaikkien herkuttelevan välillä, söivät vähemmän karkkia kuin ne, jotka viestiä eivät saaneet.

8. Et syö välipaloja

Jotkut ihmiset kuvittelevat kaikkien välipalojen olevan pahoja. Onkin tärkeä ymmärtää, että välipalojen syöminen auttaa saavuttamaan terveelliset tavoitteesi. Kannattaa syödä oikeanlaiset välipalat esimerkiksi ennen ja jälkeen treenin, jotta kehosi saa tarvitsemansa ravintoaineet. Terveelliset välipalat aterioiden välissä puolestaan pitävät verensokerin tasaisena ja estävät sinua syömästä liikaa aterioilla.

9. Innostut treenin jälkeen

Kun lopetat rankan treenin, älä käytä kuluttamiasi kaloreita tekosyynä herkutella epäterveellisellä ruoalla. Jos ei ole ruoka-aika, keskiverron treenin jälkeisen välipalan tulisi sisältää vain noin 150 kilokaloria. Jos tiedät, että käyt treenaamassa juuri ennen päivällistä, tee kotiin valmiiksi odottamaan terveellinen ateria, ettet sorru epäterveellisiin vaihtoehtoihin, kuten kotimatkaan kiertoteitä – pikaruokapaikan autokaistan kautta.

10. Syömisesi perustuu tunteisiin

Jos lohdutat itseäsi ruoalla, et taatusti ole ainoa. Lohturuoka voi tuntua nopealta ratkaisulta stressin helpottamiseen tai talvimasennukseen, mutta et tee kehollesi palveluksia. Seuraavan kerran, kun olet aikeissa herkutella piristyäksesi, kysy itseltäsi, oletko todella nälkäinen. Jos vastaus on ei, keksi jotain muuta nostaaksesi mielialaasi.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Fitsugar

Lue myös:

    Uusimmat