Sorrutko "yhteen suurimmista virheistä" kuntosalilla? Kehonrakennuslegenda näkee tätä usein: "Aivan liikaa"

Rajua rääkkiä! Näin kehonrakentaja Timo Naapila treenaa kuusinkertaisen Mr. Olympian Dorian Yatesin opissa 0:59
Rajua rääkkiä – näin kuusinkertainen Mr. Olympia Dorian Yates opasti kehonrakentaja "Testotimo" Naapilaa.

Tavoitteellinen kuntosaliharjoittelija pyrkii progressioon, nousujohteisuuteen. Sitä himoitessa on kuitenkin helppo sortua "yhteen suurimmista virheistä", kehonrakennuslegenda Dorian Yates varoittaa.

Progressiota voi rakentaa kuntosalilla esimerkiksi toistoja tai sarjapainoja lisäämällä. Vaarana on kuitenkin ahnehtiminen.

Kuusi kertaa peräkkäin kehonrakennuksen kuninkuuskilpailu Mr. Olympian urallaan voittanut englantilainen Dorian Yates kehottaa nostamaan sarjapainoja vähän kerrallaan.

– Yksi suurimmista virheistä, jonka näen kuntosalilla usein, on, että ihmiset yrittävät nostaa painoja liikaa, uhraavat sen seurauksena tekniikan eivätkä maksimoi potentiaalista kehitystään, korkean intensiteetin valmennusmetodeistaankin tunnettu Yates, 61, kirjoitti Instagramissa.

Sarjapainoja esimerkiksi 10 kiloa nostamalla toistot voivat jäädä helposti vajaiksi ja vaillinaisiksi – jos niitä saa rajusti lisätyllä kuormalla lainkaan. Moisesta harvoin seuraa mitään hyvää.

– 10 kilon lisääminen on aivan liikaa. Jos ylsit vasta uupumukseen kuudella–kahdeksalla toistolla, se on aivan liian suuri lisäys. Väittäisin, että jopa viisi kiloa on usein liiallinen lisäys.

”Pienet levypainot” ovat Yatesin mukaan salilla kaikkein tärkeimmät – hän kertoi lisänneensä kehonrakennusurallaan 1,25 kilon tai 2,5 kilon levypainot viimeiseen sarjaansa. Hän konkretisoi: jos hän teki edellisellä viikolla tiettyä liikettä 140 kilolla kahdeksan toistoa, seuraavalla viikolla 142,5 kiloa tai 145 kiloa oli riittävästi.

– Tällä tavalla lisään edelleen painoja, mutta saan vahvoja toistoja, jotka rasittavat kohdelihasta mahdollisimman paljon.

– On myös nähtävä pienempien lisäysten hyöty pitkällä aikavälillä. Jos lisäät 1,25 kiloa joka kerta, vuoden aikana se voi olla valtavasti… ja säilytät yhä täydellisen tekniikan!

Lue myös:

    Uusimmat