Sorrutko sinäkin tähän mokaan joulupöydässä? Psykologi muistuttaa tavan haitallisuudesta

Mehiläisen psykologi Martina Salvénin neuvo lapsiperheiden joulunviettoon on yksinkertainen: varmista läsnäoleva vuorovaikutus. Kännykkä voi häiritä perheen yhdessäoloa jo pelkästään sillä, että se on esillä ruokapöydässä.

Kännykkä voi häiritä yhdessäoloa silloinkin, kun sitä ei käytä. Pelkkä kännykän esillä pitäminen ruokapöydässä vaikuttaa perheenjäsenten väliseen kommunikaatioon. Viestin merkkiääni kesken lapsen kanssa vietettävän jutteluhetken katkaisee keskittymisen. Myös vuorovaikutus pienen vauvan kanssa häiriintyy, ja vauva saattaa hämmentyä, kun ihana katsekontakti vanhempaan yhtäkkiä katkeaa kännykän takia.

– Teknologiaa ja sosiaalisia suhteita koskevien tutkimusten mukaan empatian määrä vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on läsnä kommunikaatiossa. Keskustelu ei ole sävyltään myöskään yhtä ystävällistä, jos kännykkä on vieressä pöydällä, selvittää Martina Salvén kännykän vaikutuksia kanssakäymiseen.

Salvén painottaa, että vanhempien tehtävä on määrittää kännykän käytön säännöt. Näin varmistetaan, että perheelle jää yhteistä aikaa.

Kasvokkainen vuorovaikutus kehittää lasten tunnetaitoja

Joulu on monissa perheissä kohtaamisten ja sukulaisten luona vierailun aikaa. Digitaalisuuden ja kännyköiden ansioksi voidaan kuitenkin laskea se, että ne ovat madaltaneet kynnystä pitää yhteyttä kaukanakin asuviin sukulaisiin ja ystäviin.

– Yhteydenpito on tavallaan helpottunut. Se ei kuitenkaan korvaa kommunikaatiota kasvokkain, sillä jaetut hymyt ja muut ilmeet auttavat lasta kehittämään omia tunnetaitojaan, Salvén kertoo.

Kännykän voi korvata koko perhettä kiinnostavalla toiminnalla, kuten ruoanlaitolla tai lautapeleillä.

– Lapsetkin nauttivat, jos aikuiset ovat oikeasti läsnä. Oikea läsnäolo ihmisten kesken on tärkeää kaikkina vuodenaikoina, Salvén tiivistää.

Lähde: Mehiläinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja