Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Sorrutko sinäkin näihin viiteen virheeseen ruoanlaitossa? Voit pilata painonpudotuksesi!

15:15Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessaDieeteille kyytiä – näin onnistut painonpudotuksessa
Julkaistu 01.03.2020 12:59

Jenna Lakka

jenna.lakka@mtv.fi

Kokkaatko itsellesi vain terveellisiä ruokia kilojen karistamisen toivossa, mutta mitään ei tapahdu? Saatat tehdä ruoanlaitossa nämä viisi virhettä, jotka vesittävät painonpudotuksesi.

Ravitsemusterapeutti Susie Burrell kirjoittaa Shape Me -nimisessä blogissaan, mitkä ovat yleisimmät sudenkuopat, joihin laihduttaja kotikeittiössään sortuu. Asiasta uutisoi The Sun.

– Kotiruoka on yleensä ravitsevampaa ja vähäkalorisempaa kuin ravintolaruoka. Kotiruoan kanssa on kuitenkin helppo liioitella edes tajuamatta asiaa, Burrell kirjoittaa.

Seuraavaa viittä tapaa laihduttajan kannattaa kokatessaan välttää.

Rasvan ja öljyn käyttö summanmutikassa

Monet sortuvat lisäämään pannulle rasvaa tai öljyä suoraan pullosta, mittaamatta sitä ensin. Tämä voi kuitenkin lisätä salakavalasti ruokavalioosi turhan paljon rasvaa tai öljyä.

– Ihminen ei tarvitse ruokavalioonsa lisättyä rasvaa, ja öljyäkään ei kannata nauttia päivittäin yhtä tai kahta ruokalusikallista enempää, Burrell kirjoittaa.

– Monet kuitenkin käyttävät näitä ruoka-aineita vapaalla kädellä, joten heillä ei ole aavistustakaan, kuinka paljon he niitä kuluttavat.

Burrell suositteleekin mittaamaan ruokalusikalla, kuinka paljon rasvaa tai öljyä pannulle lisää.

Liian runsas kastikkeiden käyttö

Ruokaan lisätään usein makua tuomaan erilaisia kastikkeita, kuten majoneesia, tomaattikastiketta, öljyä tai levitteitä. Kastikkeet voivat lisätä ruokaan satoja ylimääräisiä kaloreita sekä suolaa ja sokeria.

– Tarkkaile sitä, kuinka paljon käytät erilaisia kastikkeita. Mittaa lisäämäsi määrä, ja rajoita käyttämiesi kastikkeiden määrä kahteen tuotteeseen per ruoka, jos mahdollista, Burrell kirjoittaa.

Burrellin mukaan ylimääräisiä kastikkeita kannattaa lisätä ruokaan vain yhden 20 sentin kolikon verran.

Proteiinin liiallinen syöminen

Proteiinia ei kannata hamstrata aterialla. Yllättävän pieni määrä lautasella riittää.

Burrell huomauttaa, että yleinen tapa on kokata useammalle hengelle suuri määrä proteiinia, kuten kanaa, kalaa tai lihaa, jolloin itsekin tulee syötyä proteiinia yli suositellun määrän.

– Ongelma on siinä, että kuluttamamme ylimääräinen proteiini vie tilaa vähäkalorisilta, ravintorikkailta vihanneksilta.

Hyvä nyrkkisääntö on, että proteiinia kannattaa ottaa lautaselle noin oman kämmenellisen verran.

– Yksi yksinkertaisimmista tavoista vähentää kalorien määrää on syödä vähemmän proteiinia ja enemmän vihanneksia, Burrell sanoo.

Terveellisiä ruokiaTerveelliseksi mielletty kotiruoka voikin sisältää paljon lihottavia elementtejä.Shutterstock

Ruoanlaitto öljyssä tai rasvassa

Monet kaatavat automaattisesti pannulle öljyä tai rasvaa ruokaa tehdessään. Burrellin mukaan helppo tapa saada aterialla vähemmän kaloreita on käyttää pannuja, jotka eivät vaadi rasvan tai öljyn käyttöä.

– Toinen erinomainen kikka on laittaa pannulle leivinpaperia esimerkiksi kalaa kokatessa. Tällöin et tarvitse yhtään lisättyä rasvaa, Burrell vinkkaa.

Ylimääräiset höysteet

Höyste, kuten fetajuusto, avokado tai juustoraaste, tuo ruokaan makua, mutta myös ylimääräisiä kaloreita.

Burrell suosittelee valitsemaan aterialle vain yhden höysteen ja mittaamaan runsasrasvaisten lisukkeiden, kuten hapankerman ja juuston, määrän.

– Valitse vähäkalorisia vaihtoehtoja, kuten raejuustoa, maustamatonta jogurttia tai yrttejä ja mausteita, nainen neuvoo.

LUE MYÖS: Ravitsemusasiantuntija paljastaa: Näin saat rasvan palamaan heti aamusta: "Yksi tehokkaimmista asioista, mitä voi tehdä"

Lue kaikki lifestyle-artikkelit

Lähde: The Sun

Lisää aiheesta:

Unohda kaloreiden kyttääminen! Kolme vinkkiä, joiden avulla kilot karisevat kuin huomaamatta 8 ruokaa, joista sydäntautilääkärit suosittelevat sinua luopumaan – karsi nämä ruokavaliostasi!Syötkö vähemmän lounaalla, jotta paino putoaisi? 5 mokaa, jotka moni painontarkkailija tekee huomaamattaanKuusi ruokaa ja juomaa, joita ravitsemusterapeutit eivät koskaan laita suuhunsa – eikä sinunkaan pitäisi!4 tuotetta, joista ravitsemusterapeutit toivoisivat sinun luopuvan kokonaanViisi helppoa tapaa pienentää annoskokoja
PainonhallintaRavintoRavitsemusRuokaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta
  • 18.11.15:05
    Terveys ja hyvinvointi

    Kysely paljastaa: Suomalaiset kokevat painoon liittyvää epäasiallista kohtelua

  • 1.11.14:31
    Nukkuminen

    Nukutko sopivasti? Tietty määrä unta mahdollistaa parhaan tuloksen painonpudotuksessa

  • 16.10.11:19
    Muistisairaudet

    Tutkimus osoitti: Näillä elämäntapamuutoksilla voi ehkäistä muistisairauksia

  • 16.10.06:48
    Wilma Murto

    Itseään näännyttänyt Wilma Murto menetti kontrollin

  • 26.9.20:11
    Tutkimustulokset

    Lihavuusleikkaus vai Ozempic? Toinen jopa viisi kertaa tehokkaampi