Sopivatko diabetes ja hedelmät yhteen? Lue!

Diabeetikon ei tarvitse luopua hedelmistä, vaikka ne sisältävätkin sokeria. Muutamia asioita on silti syytä ottaa huomioon.

– Diabeetikko, jonka sokeriarvot ovat hyvin kontrollissa, voi syödä kaikenlaisia hedelmiä, mutta rajoitetuissa määrin. Hedelmät ovat epäilemättä makeita johtuen niiden sisältämästä luonnollisesta sokerista, mutta niistä saa myös paljon diabeetikoille hyvin hyödyllisiä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kuitua ja antioksidantteja, diabetologi Pradeep Gadge sanoi Health.india.com-verkkosivustolle.

Gadge korosti, ettei diabeetikon ruokavaliota ja hedelmien syöntiä voida rajata yleispäteviin ohjeisiin. Suositukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat esimerkiksi siitä, missä vaiheessa diabetes on. 15–20 vuotta sairastaneen miehen sokeriarvot voivat nousta voimakkaasti yhden banaanin syömisen jälkeen, mutta pari kuukautta sitten diagnosoidun nuoren miehen tasoille ei välttämättä käy samassa tilanteessa mitään.

Yleisesti ottaen hedelmät, joilla on alhainen glykeeminen indeksi, kuitenkin sopivat diabeetikoille paremmin kuin muut.

– Näihin kuuluvat omena, appelsiini, mansikka, sitruuna ja luumu. Viinirypäleiden, mangon ja banaanin kaltaisia hedelmiä voi syödä rajoitetusti viipaleen tai pari. On myös suositeltavaa välttää ylikypsien hedelmien syömistä, Gadge sanoi.

Hedelmämehujen juominen ei ole suositeltavaa, sillä ne voivat aiheuttaa nopean piikin verensokeritasoon. Hedelmiä pureskellessa sokeritaso sen sijaan nousee hiljalleen.

Mielenkiintoista on, että silläkin, mihin aikaan päivästä hedelmiä syö, voi olla väliä: hedelmien nauttimista juuri aterian jälkeen tulisi välttää, ettei verensokeri nouse entisestään. Gadge kehottaa pitämään ainakin kahden tunnin tauon kunnon aterian ja hedelmävälipalan välillä.

– Ihanteellisin aika nauttia hedelmiä olisi aamupäivällä yhdentoista maissa tai iltapäivällä viiden maissa, Gadge sanoi.

Lähde: Health.india.com

Kuva: Colourbox.com

Huomenta Suomessa puhuttiin diabeteksesta ja siihen sopivasta ruokavaliosta marraskuussa 2013. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat