Soolouralle lähtenyt Samu Haber avaa mennyttä vuottaan erikoishaastattelussa – "Omista virheistä on inhottava puhua"

Soolouralle lähtenyt Samu Haber avaa mennyttä vuottaan erikoishaastattelussa –"Omista virheistä on inhottava puhua" 5:27
Katso kaikki Samu Haberin vuodesta hänen itsensä kertomana! Mitä mies ajattelee huumekohusta ja miltä koronan sairastaminen tuntui?

Sunrise Avenuen keulahahmona tunnetu Samu Haber on kuluneen vuoden aikana lähtenyt soolouralle, julkaissut elämäkerran ja viinin sekä vastannut syytöksiin huumausainerikoksista.

Muusikko Samu Haber paahtaa vielä töitä viimeiseen minuuttiin asti ennen haastattelun alkua.

Ilmapiiri on kuitenkin rento, josta kertoo myös miehen hiustyyli, johon hän havahtuu ennen kameroiden käynnistymistä.

– Äh, voinko mä laittaa pipon päähän?

Haberin vuosi on ollut kiireinen, joten tilanne ei ulkopuolisen näkökulmasta ole yllättävä. Hän kuitenkin painottaa tietokoneen ruudunsa takaa, että on vain tyytyväinen työntäyteiseen elämään.

”Elämä jää vähän elämättä”

Haberin tapahtumarikas vuosi käynnistyi jo viime vuoden loppupuolella, kun muusikon yhtye Sunrise Avenue ilmoitti lopettavansa. Haberin mukaan päätös lopettamisesta muhi pitkään.

 – Viimeisten vuosien aikana huomasin, että elämä jää vähän elämättä, hän pohtii.

Merkittäväksi syyksi yhtyeestä lähtemiselle Haber kertoo reissaamiseen kuluneen ajan.

– Reissaaminen maailmalla ei lopu kokonaan, mutta vähenee merkittävästi. Parhaillaan olin melkein 300 päivää ulkomailla. Nyt nautin siitä, että saan olla läheisten luona ja ei tarvitse tuijotella matkalaukkuja.

Sunrise Avenuen ajoilta miehellä on monia hienoja ja hauskoja muistoja. Hän painottaa olevansa etuoikeutettu.

Eräs tilanne on jäänyt miehen mieleen ja saa hänet virnistämään. Kerran bändin ollessa ulkomailla naisryhmä heittäytyi heidän autonsa eteen.

– Vastaavaa ei ole tapahtunut uudelleen, hän naurahtaa.

Laulukielen vaihdos on ollut luonteva

Tämän vuoden loppupuolella Haber pudotti uuden pommin kertoessaan lähtevänsä soolouralle sekä vaihtavansa laulukielen suomeksi.

Kielen vaihdos on ollut muusikon mukaan todella luontevaa. Hän kertoo alkaneensa tekemään kappaleita suomeksi reilu vuosi sitten puolivahingossa.

– Se tuntui tosi kivalta tehdä niitä. Nyt julkaistu kappale on ensimmäinen, jonka olen tehnyt.

Enkelten kaupunki -nimeä kantava kappale on ensimmäinen Haberin julkaisu soolourallaan. Hän kertoo saaneensa ajatuksen melodiaan sängyssä keskellä yöllä yrittäessään nukkua.

– En tietenkään saanut nukuttua ja menin soittelemaan sitten pianoa yöllä.

– Ei ollut oikeastaan mitään järkevää ammattimaista lähestymistä koko siihen biisiin ja prosessiin, hän tunnustaa.

Haber kertoo kokevansa vähemmän paineita nykyään soolourallaan.

– Siinä on ehkä vähän vähemmän tavoitteita kuin Sunrise Avenuella ja juttua tehdään enemmän nautiskelun ja hauskanpidon kautta.

Uuden kappaleen promoaminen on ollut hyvin erilaista koronan myötä. Haberin olemuksesta huomaa miehen olevan erityisen iloinen siihen, että kappale on löytänyt kuulijoita.

– On ollut nastaa kuulla se pari kertaa radiosta, hän sanoo hymyilleen.

Haber avaa videolla vielä tarkemmin kappaleeseen liittyvää tarinaa ja kertoo, että ei ole vielä miettinyt kaikkia asioita siihen liittyen.

–  En ole kertaakaan edes miettinyt, että minkälaista porukkaa tai mitä soittimia lavalla olisi.

Tavoitteena valloittaa Tavastia

Yhdestä asiasta Haber on kuitenkin erityisen määrätietoinen. Kysyttäessä mitä hän haluaisi saavuttaa uransa aikana, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Mä haluaisin yhden Tavastian keikan.

Muusikko on selkeästi pohtinut jo tarkemmin, mitä unelma pitää sisällään.

– Soitan joidenkin tyyppien kanssa ihanan illan musiikkia. Panen kitaran laukkuun ja kävelen sen kanssa kotiin. Menen saunaan, suihkuun ja nukkumaan omaan sänkyyn. Se on mun unelma, toivottavasti se toteutuu joku päivä, hän kertoo hymyillen.

Unelmien toteutumisen odottamisen lisäksi Haber odottaa päätöstä oikeudelta.

Hän nousi otsikoihin keväällä Katiska-vyyhtiin liittyen. Miestä syytetään huumausainerikoksesta ja hän avaa tilannetta tarkemmin artikkelin alussa löytyvältä videolta.

– Olihan se tietysti paskamainen juttu ja tyhmästi toimittu multa.

Forever Yours

Haberilta julkaistiin tänä vuonna elämäkerta ja oma viini nimellä Forever Yours. Mies kertoo kirjassa avoimesti tekemistään virheistään ja sairastamistaan burnouteista, masennuksesta ja ahdistuksesta.

– Omista virheistä on inhottava puhua. Olisi vain kiva puhua siitä kun nostelee pokaalia ja onnistuu.

Haber kertoo saaneensa avoimuudestaan kiitosta ihmisiltä.  

Erityisesti oman viinin toteuttaminen oli pitkään Haberin listalla. Unelmasta tuli vihdoin totta, kun Forever Yours -niminen pullo ilmestyi kauppoihin eri puolilla maailmaa tällä viikolla.

Sanapari on kulkenut Haberin elämässä mukana pitkään. Se on tatuointi hänen kädessään, Sunrise Avenuen laulu, elämäkerran nimi ja nyt viini.

Mies vitsailee perustavansa seuraavaksi samannimisen puolueen tai päiväkodin.

– Ei, kyllä mä luulen, että Forever Yours on nyt ehkä tiensä päässä.

Haber onnistuu repimään huumoria positiivisella asenteellaan myös sairastamaansa koronaan liittyen, josta hän kertoo videolla.

Ei ole ilmennyt jälkioireita, sama epästabiili kaveri olen kuin ennen koronaa, hän virnistää.

Katso ylhäällä olevalta videolta koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat