Samu Haber oli lätkää pelaava pikkupoika, joka pelkäsi, ettei kelpaa kenellekään – nyt hän on päättämässä vuosia kestäneen elämäntyönsä: "En halua tehdä vastaavaa kuin Sunrise Avenue enää koskaan"

Laulaja Samu Haber tietää, miltä tuntuu, kun ura lähtee rajuun nousukiitoon. Menestyksestä huolimatta mies osaa antaa arvon arjen pienille asioille.

Vuosi 2006. Nuori vaaleatukkainen Samu Haber seisoo kitaransa kanssa. Hänellä on yllään musta t-paita, jonka kaulan ympäri on solmittu raitainen kravatti.

– This is the end, you know. Lady, the plans we had went all wrong, Haber laulaa ja katsoo totisena kohti kameraa.

Kyseessä on yhtyeen menestykseen luotsannut jättihitti Fairytale Gone Bad -musiikkivideo, jolla on tänä päivänä yli 10 miljoonaa katselukertaa YouTubessa. Muusikon ura ei ollut kuitenkaan Haberin ensisijainen haave.

– Minulle oli lapsena selvä unelma, että haluan Jari Kurrin seuraajaksi NHL:ään. Teini-iässä musiikki kuitenkin tuli vahvasti elämään ja kampesi urheilun toiselle sijalle, jääkiekkofaniksi tunnustautuva laulaja naurahtaa.

Tuomas Nyholmin kirjoittamassa elämäkerrassa Forever Yours (Otava, 2020), Haber kertoo nuorena kokeneen, ettei kelvannut kenellekään sellaisenaan kuin oli.

– Pelkäsin, että jään yksin eikä kukaan auta minua kantamaan elämän kuormaa, laulaja muistelee uutuuskirjassa.

Nyt 44-vuotias Haber istuu Otavan Kirjakahvilassa Helsingissä. Hän sanoo nuoruusajan epävarmuuden loitonneen.

– Aikuisiällä en ole kokenut yksinäisyyden tunnetta tai etten oli osa porukkaa. Toivoisinkin, että jokainen saisi olla juuri sellainen kuin on, laulaja jatkaa.

– Jos huomaan jonkun tarvitsevan kainaloa, niin pyrin hänet myös kainalooni ottamaan, ja sanomaan, että olet hyvä juuri tuollaisena kuin olet.

Rock-huuma nousee päähän

Toisin kuin joku voisi luulla, Sunrise Avenue raivasi tiensä musiikkitaivaalle. Haber muistelee lukemattomia kertoja, kun hän vieraili eri levy-yhtiöissä ja tapasi musiikkialan ammattilaisia. 

Hän sai kuulla jatkuvasti, miten jotakin puuttui tai heissä oli jotain vikaa.

– Piti kaivaa energiaa ja uskoa itseensä. Samalla se opetti pitkäjänteisyyttä ja omaan visioon uskomista, Haber palaa uransa alkuvaiheisiin.

Kun viimein levysopimus oli kourassa ja yleisön kiinnostus etenkin Keski-Euroopassa näytti vetävän, Haber tiesi bändin tilaisuuden tulleen.

– Se on kuin vuoristorata, joka hinautuu ylös. Tunnet, että nyt se jumalauta lähtee ja yrität pitää hatusta kiinni, jotta pää pysyy kasassa.

Humahtaako menestys sitten samalla tavalla päähän?

– Kyllä se nousee. Kannattaa kuitenkin oppia avaamaan kusiventtiilit, Haber virnuilee.

Kova työ on näkynyt myös Haberin pankkitilillä. Mies tienasi melkein 424 000 euroa vuonna 2018. Tulojen siirtäminen veroparatiisiin ei laulajaa kuitenkaan houkuttele. 

–  Joskus sellaista mahdollisuutta on tarjottu, mutta se ei ole mielestäni oikein, Haber vastaa päättäväisesti.

Katiska-vyyhdin keskelle

Viime tammikuussa yleisö kohahti, kun Haberin kasvot olivat otsikoissa. Häntä vastaan oli nostettu syyte huumausainerikoksesta.

Muusikko kertoi samana päivänä Instagram-tilillään ottaneensa “vähäisen määrän” huumausaineita Ruisrockin juhlien jatkoilla vuonna 2019. 

Vahinko ehti kuitenkin tapahtua, sillä Haberin tapaus liitettiin osaksi Katiska-vyyhtiä, jossa on kyse Suomen historian suurimmasta huumejutusta. 

Haberilla ei ollut osallisuutta huumeiden salakuljetusorganisaatioon. Hänen kotiinsa kuitenkin tehtiin viime marraskuussa kotietsintä, mistä muusikko kertoo tarkemmin elämäkerrassaan.

– En ole mitenkään ylpeä tästä tapauksesta. Itse tämän tilanteen olen aiheuttanut ja se ärsyttää, Haber kuvailee ajatuksiaan Kirjakahvilan pöydän ääressä.

– Oppi on merkattu muistiin ja sukset menevät eteenpäin, muusikko heittää.

On vain yksi Sunrise Avenue

Sunrise Avenuen oli tarkoitus pitää jäähyväiskiertue tämän vuoden elokuussa Olympiastadionilla, mutta koronapandemian vuoksi jäähyväiset heitetään mahdollisesti ensi vuonna.

Vaikka oma elämäntyö on tulossa päätökseen, laulaja ei vaikuta haikealta.

– En halua tehdä vastaavaa kuin Sunrise Avenue enää koskaan. Musiikilla tulee olemaan erilainen rooli minulle jatkossa, Haber toteaa tyynesti.

Mies suuntaakin pian Saksaan, missä jatkuvat The Voice of Germany -ohjelman kuvaukset. Haber istuu tuomarina jo viidettä kautta, eikä vanno tämänkään jäävän hänen viimeisekseen.

Kaiken työkiireen keskellä hän sanookin nauttivansa yhteisistä hetkistä kihlattunsa Etel Röhrin kanssa.

– Meillä on aina todella hauskaa, eikä siihen tarvita mitään (elämän) vuoristoratoja. Jo pelkästään kaupassakäynti yhdessä on parasta.

Pari vuotta sitten kihlautuneella pariskunnalla ei ole lapsia, mutta muusikko ei sulje pois ajatusta jälkikasvusta.

– Lapset ovat maailman siistein juttu. Pitää katsoa, mitä elämä tuo tullessaan.

Lue myös:

    Uusimmat