Sonyn uusi huippupuhelin Xperia 1 julki – kohokohtana 21:9-kuvasuhteen 4K OLED HDR -näyttö

Sony on julkistanut uuden huippupuhelimensa Xperia 1:n Mobile World Congress -messuilla Barcelonassa. Pääsimme ottamaan lyhyesti ensituntumaa uutuuteen jo ennen messuja järjestetyssä ennakkotilaisuudessa.

Sony Xperia 1 tuo edeltäjiinsä nähden muutamia uudistuksia. Joukosta erottuva 21:9-kuvasuhteen näyttö tarjoaa monia mahdollisuuksia, minkä lisäksi kolmoiskameran tulo Sony-älypuhelimeen nostattaa odotuksia.

Sony Xperia 1 on tulossa markkinoille mustana ja valkoisena värivaihtoehtona.


Sony Xperia 1:n tekniset tiedot

 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,5 tuuman 4K OLED -näyttö HDR-tuella, 2880×1440 pikselillä ja 21:9-kuvasuhteella
 • S-Force-stereokaiuttimet värähtelyjärjestelmällä ja Dolby Atmos -tilaäänellä
 • Sormenjälkilukija kyljellä
 • Kolmoiskamera takana: 12 megapikselin pääkamera (26 millimetrin polttoväli), 12 megapikselin laajakulmakamera (52 millimetrin polttoväli) sekä 12 megapikselin kamera kaksinkertaiseen optiseen zoomiin (16 millimetrin polttoväli)
 • Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 60 / 120 / 960 fps), 720p (30 / 960 fps), tuki HDR-videokuvaukselle, Cinema Pro -elokuvatila
 • 8 megapikselin etukamera kiinteällä tarkennuksella
 • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
 • 3 330 milliampeeritunnin akku
 • USB Power Delivery -pikalataus
 • Pöly- ja vesitiivis (IP65/IP68)
 • Mitat 167 x 72 x 8,2 millimetriä
 • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio

Uusi kuvasuhde keskiössä

Heti alkuun on huomioitava, että Xperia 1:n ohjelmisto oli ennakkotilaisuuden aikaan vielä sen verran keskeneräistä, ettei meitä päästetty puhelimen käytössä lukitusnäyttöä pidemmälle. Näin ollen ensituntuma jäi lähinnä pintapuoliseksi.

Sony mainostaa Xperia 1:n sopivan etenkin viihdekäyttöön. Kyseessä on markkinoiden ensimmäinen älypuhelin 4K OLED -näytöllä, joka tukee myös HDR-teknologiaa. Aiemmista Sony-lippulaivoista totutulla tavalla myös Xperia 1 osaa parantaa myös SDR-tasoista kuvaa HDR-tasoiseksi, ja ensivaikutelma näytöstä olikin erinomainen, sen perusteella mitä pääsimme näkemään. Näyttö vaikuttaa teoriassa valtavalta 6,5-tuumaisena, mutta käytännössä puhelin ei kuvasuhteen ansiosta ole juuri esimerkiksi Xperia XZ3:a kookkaampi.

Sonyn mukaan 21:9-kuvasuhde on ideaali median suurkuluttajalle. Valtaosa elokuvista ja musiikkivideoista kuvataan alun perin 21:9-kuvasuhteella, ja esimerkiksi Netflixissä noin puolet elokuvista tukee jo kyseistä kuvasuhdetta määrän alati kasvaessa. Sony on myös solminut yhteistyösopimuksia, joiden ansiosta Xperia-puhelimilla nähdään tulevaisuudessa eritoten 21:9-kuvasuhteelle suunnattuja pelejä. Tarkoituksena on, että pelit nimenomaan hyötyvät näytön tarjoamasta lisätilasta, eivätkä vain sopeudu siihen. Mukana on myös erillinen Game enhancer -tila, jonka luvataan parantavan muun muassa näytön toimintaa pelattaessa. Käytännössä kuvasuhde voi mahdollistaa esimerkiksi chat-ikkunan häiriöttömän käytön pelattaessa tai videoita katseltaessa.

Uuden kuvasuhteen sekä Android 9 Pie -ohjelmiston myötä Sony on tuomassa monenlaisia uudistuksia myös käyttöliittymäänsä. Esimerkiksi moniajoa on käyttöliittymässä helpotettu, ja sen aloittaminen hoituu yksinkertaisesti pitämällä sovelluskuvaketta painettuna ja koskettamalla sen jälkeen moniajopainiketta. Lisäksi ilmoitusvalikon saa kotinäytössä avattua mistä tahansa alaspäin pyyhkäisemällä, mikä on erittäin tärkeä uudistus pitkulaisella 21:9-kuvasuhteen näytöllä.

Emme päässeet kokeilemaan Xperia 1:tä laajemmin käytännössä, mutta Xperia 10 -mallien perusteella 21:9-kuvasuhteen voi sanoa olevan yllättävän merkittävä uudistus. Ero 18:9- ja varsinkin 16:9-kuvasuhteeseen on huomattava ja moniajo todella on sujuvampaa. Pitkä näyttö mahdollistaa kahden sovelluksen samanaikaisen käytön lisäksi myös virtuaalisella näppäimistöllä kirjoittamisen aiempaa näppärämmin, kun tilaa on enemmän. Ohjelmisto sisältää myös toiminnon, joka estää ylänäytön sovellusta litistymästä pieneksi näppäimistöä käytettäessä.

Xperia 1 sisältää myös täysin uuden Cinema Pro -sovelluksen, joka on toteutettu yhdessä Cine Altan kanssa. Sen avulla on mahdollista kuvata ”ammattilaistason” elokuvamaista videota ja muokata sitä erittäin kattavalla ohjelmistolla. Sonyn mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun älypuhelimella päästään näin lähelle elokuvamaista kuvausta. Toki mukana on myös perinteinen videokuvaus 960 ruudun hidastustiloineen osana kamerasovellusta.

Tuttu muotoilua – takana nyt kolme kameraa

Sony on palannut muotokielessään askeleen parin vuoden taakse aikaan, jona Xperia-puhelimet olivat hieman kulmikkaampia. Xperia 1 on erittäin litteä ja miellyttävä kädessä pyöristettyjen kulmiensa ansiosta. Puhelimen takaosa on huippupuhelimelle ominaisesti lasinen ja tyylikäs, mutta samalla todellinen sormenjälkimagneetti.

Xperia 1 on Sonyn vuoden 2018 lippulaivamalleja kulmikkaampi, minkä ansiosta se istuu jämäkämmin pöydällä huojumatta puolelta toiselle. Kamerakokoonpano ulkonee puhelimesta vajaan millimetrin verran, muttei mitenkään häiritsevästi.

Minimalistisen muotoilun lisäksi merkittäviä ulkoisia katseenvangitsijoita on kaksi: takakamera ja sormenjälkilukija. Xperia 1:ssä on kolme takakameraa, joista jokainen on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Mukana on oma linssinsä niin perinteiselle kuvaamiselle, laajakulmakuvaukselle kuin optiselle zoomille telekameran muodossa.

Sonyn mukaan megapikselimäärien lisäämisen sijasta on järkevämpää panostaa muihin ominaisuuksiin. Xperia 1:n kamerakokoonpanossa muun muassa pikselikokoa on kasvatettu, minkä pitäisi näkyä esimerkiksi parantuneena suorituskykynä hämärässä kuvattaessa. Uutuus kykenee myös tasokkaaseen muotokuvaukseen 10 valokuvan sekuntinopeuden ja silmiin tarkennuksen ansiosta.

Sormenjälkilukija puolestaan on siirretty puhelimen takaa jälleen oikealle laidalle, virtapainikkeen ja äänenvoimakkuudensäätimen väliin. Päätös jakaa varmasti mielipiteitä, mutta on Sonyn mukaan tehty käyttäjien toiveesta. Omaan käteeni lukijan paikannus vaikutti varsin onnistuneelta, mutta takana sijaitsevaan lukijaan tottuneelle siirtymä ottaa varmasti aikansa.

Perinteitä kunnioittava, mutta uudistunut Xperia-lippulaiva

Xperia 1 on selkeästi Sonyn tuote, mutta se tuntuu jollakin tavalla raikkaalta. Uusi kuvasuhde, kolmoiskamera takana sekä ulkoiset muutokset elokuvatason videokuvauksineen takaavat ainakin sen, että Xperia 1 tuntuu uudelta älypuhelimelta, eikä vain parannellulta versiolta edeltäjästään.

Kuten aina, heikkouksiakin kuitenkin on. Xperia 1 ei esimerkiksi tue ensinkään langatonta latausta toisin kuin aiemmat Xperia-huippumallit. Lisäksi on toistaiseksi epävarmaa, tuleeko Pohjoismaissa myyntipakkaukseen ensinkään pikalaturia. Olisi todella sääli, mikäli lippulaivamalliin joutuisi erikseen ostamaan pikalataukseen tarvittavat välineet. Myös Xperia 1:n näytön reunukset ovat nykypäivän mittapuulla jokseenkin leveät.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Xperia 1 on kuitenkin ehdottomasti huippupuhelin. Pinnan alla sykkii Qualcommin tehokas Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, jota tukee 6 gigatavua RAM-käyttömuistia. Sisäistä tallennusmuistia puolestaan on saatavilla 128 gigatavua, minkä lisäksi puhelimessa on paikka microSD-muistikortille.

Sony on myös jatkanut tuttujen ominaisuuksien tarjoamista edelleen. Näytössä on hyödynnetty Bravia-brändättyä värintoisto- ja kontrastiteknologiaa, kahdessa stereokaiuttimessa Dolby Atmos -äänentoistoa ja 4K OLED -näytön HDR-tuella taataan senkin olevan huippuluokkaa. Uutuus on myös IP65/IP68-standardien mukaisesti vedeltä ja pölyltä suojattu, ja viime vuonna esitelty Side Sense -teknologia eli eleohjaus näytön reunan tunnistamilla toiminnoila on edelleen mukana.

Kokonaisuutena Sony Xperia 1 vaikuttaa sopivasti uudistuneelta Xperia-lippulaivalta, joka tarjoaa jotakin erilaista kilpailijoihinsa verrattuna. Uuden kuvasuhteen hyödyntäminen vaikuttaa olevan prioriteettilistalla korkealla. Vasta pidempi käyttörupeama kertoo Xperia 1:stä totuuden, mutta ainakin paperilla kyseessä on ihan lupaava uutuus.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja