Somessa leviää video: Romaninaisia ja pikkutyttöä ei päästetty asiakkaiksi suosittuun kylpylään – Järvisydän vastaa: "Video on viikonlopun tapahtumien kärjistymä"

Sosiaalista mediaa on tänään kuohuttanut video, joka nostaa esille romanien syrjintäepäilyn Rantasalmella.

Kaaleet 2020-2021-ryhmässä Facebookissa julkaistun päivityksen mukaan Rantasalmella sijaitseva Hotel & Spa Resort Järvisydän -kylpylä ei päästänyt kolmen naisen ja viisivuotiaan tytön romaniseuruetta sisään kylpemään.

– Nyt lapsi itkee pettymystään, kun ei päässytkään kylpylään, päivityksessä todetaan.

Videolla kylpylän työntekijä ilmoittaa sisään ryhmälle, ettei romaneja päästetä kylpemään. Videolla naisääni kysyy, ”onko teillä sellaista, että romaneja ei päästetä tänne”. Asiakaspalvelija myöntää, että on.

"Kun nähtiin että ollaan romaneja, totuus oli toisenlainen"

Naiset eivät olleet kertomansa mukaan aiemmin käyneet kyseisessä kylpylässä. Puhelimessa heidät oli toivotettu kylpylään tervetulleeksi. 

– Sitten kun nähtiin, että ollaan romaneita, totuus oli toisenlainen. Ajettiin Keski-Suomesta asti ihan turhaan. Kiitos Järvisydän, kun kohtelitte hienosti!, päivityksessä kirjoitetaan.

”Järvisydän ei suvaitse rasismia”

Hotel & Spa Resort Järvisydän vastaa naisten päivitykseen Facebook-sivuillaan.

– Järvisydän ei suvaitse rasismia missään muodossa eikä harrasta etnistä profilointia. Kaikki vieraamme ovat meille yhtä tervetulleita, nyt ja tulevaisuudessa, kylpylän päivityksessä todetaan.

Järvisydämen vastauksen mukaan Facebookissa jaettu video on viikonlopun tapahtumien kärjistymä. 

– Vieraanamme oli viikonloppuna ryhmä, joka yöpyi meillä maksutta, käytti kylpylän palveluita maksutta, joi omia juomia anniskelualueella sekä häiritsi ravintolan asiakkaita, häiritsi muita asukkaita pitkin yötä, pahoinpiteli työntekijäämme sekä asiakastamme. 

– Tapahtumista johtuen paikalle on jouduttu kutsumaan viikonlopun aikana useaan otteeseen poliisit. Tästä johtuen kyseessä olevaan ryhmään kuuluvia henkilöitä ei päästetty enää sunnuntaina kylpylään. Olisimme toimineet samoin kenen tahansa asiakkaidemme kohdalla.

Itä-Suomen poliisi vahvistaa MTV Uutisille, että Järvisydämessä oli ollut poliisilla useita tehtäviä viikonloppuna, mutta ei tarkenna sitä, mistä käynneissä oli kyse.

Yksi kylpylään pyrkineistä kolmesta naisesta ja videon kuvannut Jasmin Lindgren sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että hänen seurueellaan ei ollut mitään tekemistä ongelmia aiheuttaneen ryhmän kanssa.

– Me ei olla niitä, eikä me tunneta, ketä ne ryhmäläiset on, Lindgren toteaa lehdessä.

Järvisydän pyytää anteeksi kohtelua

Järvisydämen mukaan kielto koski ainoastaan ongelmia aiheuttanutta ryhmää, ei romaneita yleensä.

– Tämän henkilökunta olisi voinut kertoa tarkemmin ja siitä pyydämme nöyrästi anteeksi. Ohjeistus ei missään nimessä ole, että romanit eivät ole tervetulleita, päinvastoin.

Järvisydän toteaa vastineessaan, että sillä on matkailuyrityksenä vastuu niin henkilökunnan kuin asiakkaidensa turvallisuudesta.

– Tämä tarkoittaa, että yleisiä sääntöjä, lakia ja henkilökunnan ohjeistusta on noudatettava. Näin voimme turvata asiakkaillemme rauhallisen ja turvallisen loman, jota meiltä tullaan hakemaan. Toivotamme edelleen kaikki tervetulleiksi Järvisydämeen.

Video: Saamelaiset, romanit ja viittomakieliset – samanarvoisia, erilaisia vai "hankalia"? Miksi vähemmistöt pitävät kiinni identiteetistään? Katso videolta keskustelu aiheesta SuomiAreenassa viime kesänä.

1:04:10

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja