Romaniperheen äiti kuvasi, kun heiltä evättiin pääsy leirintäalueelle – leirintäalue: "Ei syrjintää, vaan huonoa tuuria"

0:20
Katso videolta, miten leirintäalueen työntekijä perusteli päätöstä romaniperheelle. Keskustelun molempien osapuolien ääntä on muutettu.

Romaniperheen äiti Merita lähetti MTV Uutisille videon, jossa käy ilmi, että perheeltä evättiin viime kuussa pääsy Caravan-Kalajärven leirintäalueelle heidän taustansa vuoksi. Leirintäalue vahvistaa kiellon ja sanoo sen johtuneen alkukesän useista ongelmista romaniryhmien kanssa.

Merita (nimi muutettu) kertoo kuvanneensa videon 29.6. illalla. Leirintäalue sijaitsee Peräseinäjoella, Etelä-Pohjanmaalla.

– Olimme Tuurissa lomamatkalla ja soitin illalla Kalajärvelle, että onko siellä tilaa matkailuautolle. Puhelimessa sanottiin, että on tilaa, ja he tulevat vastaan, kun tulemme melko myöhään. Pääsimme leirintäalueelle noin kello 22. Näin heti, että työntekijä ei aio tulla sanomaan ”tervetuloa”, joten päätin kuvata tilanteen, Merita kertoo.

"Täällä on ollut niin paljon hälinää teidän heimon vuoksi"

Videolla Merita kysyy, miksi perhe ei saa tulla yöpymään alueelle.

– Täällä on ollut niin paljon hälinää teidän heimon vuoksi, vastaa leirintäalueen työntekijä.

Merita vastaa videolla, ettei etninen tausta saisi olla perusteena sille, että heiltä kielletään pääsy alueelle. Hän kysyy edelleen, että: ”Tännekö eivät saa mustalaiset tulla?”

– Suoraan sanottuna tämä on – ainakin toistaiseksi – näin, vastaa työntekijä.

Työntekijä kertoo videolla myös, että leirintäalueen hallitus on tehnyt  päätöksen romanien pääsykiellosta alueelle.

"Romaniperheillä ollut matkassa huonoa tuuria"

Caravan-Kalajärven taustalla on SF-Caravan Seinäjoen seutu ry, jonka hallituksen puheenjohtaja Tuija Mikkola vahvistaa MTV Uutisille, että romaneilta on evätty pääsy alueelle toistaiseksi, koska kesäkuun alkupuolella useat romaniryhmät ovat aiheuttaneet alueella ongelmia.

– Täällä oli lyhyen ajan sisällä neljä eri romanien vaunukuntaa, jotka aiheuttivat yöllä häiriötä ja hajottivat paikkoja. Annoin ennen juhannusta toimistolle sellaisen ohjeen, että toistaiseksi ei päästetä romaneja alueelle juuri tästä syystä, Mikkola sanoo.

Hänen näkemyksenä mukaan videon lähettäneellä romaniperheellä on ollut matkassa huonoa tuuria, kun he ovat juuri silloin pyrkineet alueelle yöpymään.

– Minä en katsoisi sen olevan syrjintää. Se on heidän huono onneaan, että neljä eri romaniryhmää on ollut täällä tekemässä pahojaan juuri ennen heitä.

Mikkola antoi itse määräyksen

Mikkola sanoo antaneensa itse määräaikaisen kiellon romanien sisään päästämisestä.

– Nämä tilanteet ovat meille vaikeita – olemme kahden ristitulen välissä. Olemme aika suosittu ja iso alue, emmekä halua, että meiltä lähtevät muut vieraat pois, jos romaniperheet riehuvat alueella. Jokaisesta pienestä asiasta emme lähde rikosilmoitustakaan tekemään, Mikkola sanoo.

– Meillä ei syrjitä ketään ihonväriin, uskontoon tai mihinkään vedoten, mutta kaikilta edellytetään sääntöjen noudattamista.

Mikkola kertoo uusivansa Caravan-Kalajärven ohjeistuksen romaneista vielä tämän päivän aikana.

– Muutan ohjeistusta toistaiseksi niin, että myös romanit voivat tulla alueelle. Painotan kuitenkin, että heidän täytyy noudattaa sääntöjä, muuten he joutuvat poistumaan välittömästi, Mikkola toteaa.

Perheen äiti: "Ei voi olla totta, että lapsemmekin joutuvat kasvamaan tähän"

Videon tapahtumasta kuvannut Merita sanoo, ettei näillä näkymin tee asiasta rikosilmoitusta. Mahdollinen rikosnimike olisi syrjintä.

– Mitä se rikosilmoitus hyödyttäisi. Se vaan pitkittäisi prosessia, en halua ryhtyä siihen, hän sanoo.

Merita sanoo, että hän on aiemminkin joutunut vastaaviin tilanteisiin, joissa häntä ei päästetä sisälle tai alueelle romanitaustan vuoksi.

– Totta kai olen, useinkin. En ole aiemmin vienyt asiaa millään tavalla eteenpäin, koska olen tottunut tähän.

– Tällä kertaa meni tunteisiin, koska takapenkillä nukkui 6-vuotias poikani. Hän heräsi ja kysyi, että miksi emme pääse nukkumaan. Sanoin, että ”tänne ei nyt päästetä romaneita, en tiedä syytä”.

Merita sanoo viikonlopun tapahtumien kylpylässä Rantasalmelle toimineen yhtenä kimmokkeena sille, että hän lähetti videon MTV Uutisille.

Useita tapauksia lähiajoilta

MTV Uutiset kertoi viikonloppuna tapauksesta, jossa romaniperheeltä oli evätty pääsy Järvisydän-kylpylään Rantasalmella. Videolla työntekijä sanoo, että heitä ei päästetä kylpylään, koska he ovat romaneja.

– Ajattelin, ettei voi olla totta, että tällaista tapahtuu aina vaan, ja joudumme kasvattamaan lapsemmekin siihen, että emme pääse joka paikkaan, Merita kommentoi.

Rantasalmella sijaitseva Järvisydän-kylpylä julkaisi viime viikonlopun tapahtumasta selvityksen Facebook-sivuillaan ja kertoi, että yhdeltä romaniryhmältä oli viikonlopun ongelmatilanteiden vuoksi evätty pääsy alueelle. Järvisydämen mukaan kielto koski ainoastaan ongelmia aiheuttanutta ryhmää, ei romaneita yleensä.

– Tämän henkilökunta olisi voinut kertoa tarkemmin ja siitä pyydämme nöyrästi anteeksi. Ohjeistus ei missään nimessä ole, että romanit eivät ole tervetulleita, päinvastoin, sanoi Järvisydän vastineessaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja