Somessa leviää väitteitä lapsia pakettiautoihin houkuttelevista miehistä – poliisi on lisännyt valvontaa Espoon Nöykkiössä

Sosiaalisessa mediassa leviää huolestuneiden ihmisten kertomuksia siitä, että Espoossa Nöykkiön alueella liikkuisi lapsia pakettiautoon houkuttelevia miehiä. Länsi-Uudenmaan poliisi vahvistaa selvittävänsä asiaa.

Poliisi on lisännyt myös valvontaansa alueella.

– Poliisi on saanut tiedon asiasta tänään aamulla. Aloitimme tämän jälkeen aktiiviset selvitykset asiassa ja ne ovat edelleen käynnissä, kertoo komisario Hannu Väänänen MTV Uutisille.

– Poliisi selvittää, ovatko havainnot lapsia houkuttelevista henkilöistä totta ja onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Poliisi ei ole Väänäsen tietojen mukaan toistaiseksi kirjannut yhtään rikosilmoitusta asiasta.

– On silti mahdollista, että kansalaiset ovat tehneet asiasta rikosilmoituksia netin kautta tai palvelupisteissä. Mutta minun tietooni tällaisia ei ole tullut.

Erivärisiä pakettiautoja

Sosiaalisessa mediassa liikkuvien tietojen mukaan Espoossa Nöykkiön alueella liikkuu pakettiauto tai useita erivärisiä pakettiautoja, joista on houkuteltu alakouluikäisiä lapsia kyytiin.

Houkuttelussa on käytetty sosiaalisen median tietojen mukaan rahaa, jäätelöä ja makeisia.

Havainnot tällaisista tilanteista on tehty muutaman päivän sisällä, viimeisin tänään torstaina iltapäivällä.

Houkuttelua on sosiaalisen median tietojen mukaan tapahtunut yhden alakoulun ja puistojen läheisyydessä

Miten poliisi näkee nämä tiedot, joiden mukaan lapsia on houkuteltu useista pakettiautoista?

– Usein on niin, että ensin on yksi tapahtuma, joka herättää kansalaisen epäilyn. Kun sana tapahtumasta leviää, ihmiset alkavat luonnollisesti epäillä, että kaikissa vastaavissa tilanteissa kyse on rikoksesta, Väänänen kuvailee ilmiötä.

– Tosiasiassa kyse voi olla vaikka vanhemmista, jotka hakevat lastaan koulusta pakettiautolla. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että epäilyttävä havainto voi olla myös totta.

Poliisi toivoo rikosilmoituksia

Poliisin mukaan sosiaalisessa mediassa leviävistä epäilyksistä ja tiedoista on usein vaikeaa sanoa suoraan, mikä on totta. 

– Asian selvittämiseksi olisikin ensiarvoisen tärkeää, että nyt ne henkilöt, jotka ovat joutuneet houkutelluiksi tai nähneet itse tällaista houkuttelua tulisivat itse tekemään poliisille rikosilmoituksen, Väänänen kannustaa.

Hän alleviivaa, että akuutissa hätätilanteessa apu löytyy hätänumerosta 112. 

Poliisin mukaan on parempi, että ihmiset reagoivat epäilyttäviin tapahtumiin kuin jättäisivät reagoimatta niihin.

– Poliisi suhtautuu vakavasti tilanteeseen ja selvittää tapahtumia aktiivisesti. Valvontaa alueella on lisätty ja partioita on kehotettu pitämään silmänsä auki, Väänänen toteaa.

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedottaa asiasta lisää, kun tilannekuva selviää.

Lue myös:

    Uusimmat