Namusetäväite sai someryhmät täyteen kuvia "tapaukseen liittyvistä" pakettiautoista – ja rikosilmoitushan siitä napsahti: Poliisilta tärkeä muistutus

Poliisille on tehty rikosilmoitus kunnianloukkauksesta Etelä-Karjalan someryhmissä käydystä keskustelusta, jossa valkoisen pakettiauton kuljettajan on väitetty houkutelleen lapsia autonsa kyytiin karkkia tarjoamalla.

Kaakkois-Suomen poliisin mukaan keskusteluissa on julkaistu kuvia valkoisista pakettiautoista, joiden on esitetty liittyvän tapaukseen. Rikosilmoitus kunnianloukkauksesta on tehty, sillä keskustelupalstoilla on julkaistu kuvia tapaukseen liittymättömän henkilön autosta. 

Poliisi haluaa tiedotteella muistuttaa, miten vastaavassa tilanteissa esimerkiksi lasten vanhempien olisi syytä toimia niin sosiaalisessa mediassa kuin oikeassa elämässäkin.

– Sosiaalisen median kirjoittelua tehokkaampi tapa on ilmoittaa epäillyistä välittömästi poliisille.

Poliisi muistuttaa, että perättömiä tietoja julkaiseva voi joutua syytteeseen rikoksesta.

– Esimerkiksi tässä Lappeenrannan valkoisen pakettiauton tapauksessa ei poliisille ole ilmoitettu, että houkutteluyritykset olisivat kohdistuneet lapsiin. Näin ollen tällaista tapahtumaa ei ole poliisilla tutkinnassakaan, rikoskomisario Liisa Kunnas jatkaa.

Poliisi julkaisi myös ohjeet, miten toimia, jos joku pyrkii houkuttelemaan autoonsa. Poliisi toivoo, että vanhemmat käyvät kyseiset ohjeet läpi myös lasten ja nuorten kanssa, jotta he osaavat toimia oikein tosipaikan tullen.

– Mikäli joku yrittää houkutella autonsa kyytiin karkin, tai muun viattomalta kuulostavan asian tiimoilta, kannattaa poistua turvallisen välimatkan päähän ja ilmoittaa asiasta välittömästi yleiseen hätänumeroon 112. On tärkeää opettaa lapsia yleisen hätänumeron käytöstä.

Poliisille on hyvä kertoa myös auton tuntomerkit (rekisteritunnus, väri, merkki) sekä houkuttelijan tuntomerkit (sukupuoli, hiustenväri, ikä, pituus, vaatetus sekä muut ehkä huomiota herättävät ulkoiset tuntomerkit), kuitenkaan vaarantamatta omaa turvallisuutta.

Tapahtunutta ei kannata jäädä murehtimaan itsekseen, vaan on syytä kertoa siitä välittömästi myös vanhemmille tai muille luotettaville aikuisille.

Lue myös:

    Uusimmat