Somessa lapsia metsästäneelle miehelle vuosien vankeustuomio – hyväksikäytti osaa uhreista asunnollaan

23-vuotias mies on tuomittu vuosien vankeusrangaistukseen sosiaalisessa mediassa ja fyysisissä tapaamisissa lapsiin kohdistamastaan seksuaalisesta väkivallasta. Käräjäoikeus luki miehen syyksi yli 90 syytekohtaa.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan mies pyysi lapsia kaverikseen viestintäsovelluksessa ja ryhtyi pian pyytämään heiltä seksuaalista materiaalia.

Oikeus katsoi, että mies valikoi uhrejaan nuoren iän ja asuinpaikan perusteella.

– Lapsen iän ja/tai syntymävuoden ja joissakin tilanteissa myös asuinpaikan merkitseminen käyttäjänimen perään on viitannut siihen, että (tuomittu) on profiloinut uhrejaan tavoitteitaan edistävän lähestymistavan valitsemiseksi. Hyvin nuortakaan ikää koskeva tieto ei ollut pidättänyt häntä tekojen toteuttamisesta, tuomiossa sanotaan.

Uhrit olivat rikosten aikaan noin 9–16-vuotiaita. Mies esiintyi keskusteluissa nuorempana kuin oli. Rikokset tapahtuivat vuosina 2020–2022.

Oikeuden mukaan mies sai lapset lähettämään itselleen kuvamateriaalia esimerkiksi itsetyydytyksestä ja lähetti heille vastaavaa materiaalia. 

Uhrit kertoivat kokeneensa aineiston pyytämisen jatkuvaksi ja jankkaavaksi. Oikeuden mukaan lasten oli vaikeaa lopettaa yhteydenpitoa miehen kanssa.

Kuusi ja puoli vuotta vankeutta

Oikeuden mukaan mies houkutteli osan uhreista tapaamisiin ja hyväksikäytti heitä fyysisesti.

Keväällä ja kesällä 2021 mies esimerkiksi tapasi asunnollaan 13–14-vuotiasta lasta, jonka oli tavannut Snapchatissa, ja oli yhdynnässä tähän.

Tuomion mukaan lapsi asui laitoksessa ja käytti päihteitä, mistä mies oli tietoinen. Syyttäjän mukaan lapsi oli tapahtuma-aikaan hatkassa eli karannut sijoituspaikastaan.

Oikeuden mukaan mies käytti hyväkseen uhreissa aikaansaamaansa luottamusta. Sukupuoliyhteydet olivat tästä syystä uhreille hyvin vahingollisia.

Mies myönsi syytteet isolta osin. Osan sukupuoliyhteyksistä hän kiisti, kuten myös sen, että olisi ollut tietoinen lasten iästä.

Käräjäoikeus tuomitsi Veeti Matias Nylundin, 23, kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen yli kymmenestä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja joukosta muita rikoksia. Hänen syykseen luettiin yhteensä 91 syytekohtaa.

Lue myös:

    Uusimmat