Mies raiskasi ja hyväksikäytti lähipiiriinsä kuuluvaa lasta vuosien ajan – käräjäoikeus tuomitsi yli 13 vuoden vankeuteen

Miten uusi laki kiristää seksuaalirikosten määrittelyä ja rangaistuksia? 9:52
Tammikuussa Huomenta Suomessa käsiteltiin sitä, miten uusi laki kiristää seksuaalirikosten määrittelyä ja rangaistuksia.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 48-vuotiaan miehen yli 13 vuoden vankeusrangaistukseen vuosia jatkuneista seksuaalirikoksista, jotka kohdistuivat miehen lähipiiriin kuuluneeseen lapseen.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2014–2022 uhrin ollessa 9–18-vuotias. Oikeuden julkisen selosteen mukaan mies raiskasi uhria toistuvasti siitä lähtien, kun tämä oli 11–12-vuotias. Mies käytti uhriin fyysistä väkivaltaa ja kuvasi tekojaan.

– Raiskauksissa käytetty väkivalta on ollut asianomistajan kiinnipitämistä ja työntämistä, vaatteiden riisumista ja tiettyihin asentoihin laittamista, julkisessa selosteessa sanotaan.

Oikeuden mukaan mies pakotti uhrin sukupuoliyhteyksiin tämän avutonta tilaa hyväksikäyttäen. Lapsi oli riippuvaisessa asemassa suhteessa mieheen, ja mies kohdisti tähän painostusta ja kiristystä.

– (Uhri) on ollut tilanteen kestäessä kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Sukupuoliyhteydet on toteutettu törkeän raiskauksen tunnusmerkistön täyttävällä tavalla, oikeus toteaa.

Lähes sadantuhannen euron korvaukset

Todisteena teoista oli miehen ja uhrin välisiä viestikeskusteluita. Niissä mies toistuvasti painosti uhria seksuaaliseen kanssakäymiseen ja antoi käskyjä, miten tämän pitäisi valmistautua siihen.

– Viesteissä vastaaja on myös vaatinut asianomistajaa ottamaan ja lähettämään hänelle kuvia paljaasta sukupuolielimestään sekä painostanut tätä ryhtymään pornoalalle.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 13 vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen muun muassa törkeistä raiskauksista, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä lapsenraiskauksesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken. Hänet määrättiin maksamaan uhrille 95 000 euron korvaukset.

Rikoskokonaisuus tuli ilmi, kun uhri teki viime vuoden lokakuussa rikosilmoituksen. Mies otettiin kiinni seuraavana päivänä, ja hän on ollut vangittuna siitä asti.

STT ei julkaise tuomitun nimeä uhrin yksityisyyden suojelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat