Somen kuumin puheenaihe maailmassa tylyttää Ruotsia vieraanvaraisuuden puutteesta – saako kylässä ruokaa Suomessa? "Ei ehkä ole sellaista voimakasta perinnettä"

Ruotsi globaalin somemyrskyn keskellä – tästä on kyse aihetunnisteessa #Swedengate 4:47
Ruotsi globaalin somemyrskyn keskellä – tästä on kyse aihetunnisteessa #Swedengate

Aihetunniste #Swedengate saavutti valtavan suosion sosiaalisessa mediassa alkuviikosta, ja aiheen ympärillä vallinnut keskustelu on kiihtynyt entisestään.

Vilkas keskustelu ruotsalaisten tavasta olla tarjoamatta ruokaa vieraille on huomioitu medioissa ympäri maailmaa. Esimerkiksi intialainen Indian Express, brittiläinen The Guardian ja kanadalainen Global News ovat antaneet palstatilaa ilmiölle.

Keskustelu sai alkunsa Redditissä olleesta yleisestä kysymyksestä: ”Mikä on oudoin asia, jonka olet joutunut tekemään kulttuurin varjolla vieraillessasi jonkun muun kotona?”

Ruotsi joutui pian myrskyn silmään, kun eräs vastaajista kirjoitti lapsuuden kokemuksistaan ruotsalaisen ystävänsä luona. Hänen oli käsketty odottaa ystävänsä huoneessa sillä aikaa, kun perhe söi päivällistä.

Tämän jälkeen #Swedengate on levinnyt ympäri maailmaa täysin odottamattomalla tavalla. Twitterissä aihetunnistetta on käytetty jo kymmeniä tuhansia kertoja. Ihmettelyyn on osallistunut ihmisiä ympäri maailmaa, ja Ruotsi on esiintynyt ilmiön myötä sosiaalisen median keskusteluissa useissa yhteyksissä osin myös rasistisessa valossa.

Suomikin mainittu

Tapauksen edetessä useat suositut Instagram-käyttäjätkin ovat ottaneet asiaan kantaa. Muun muassa yli 70 tuhannen seuraajan kanava ”loverofgeography” on jakanut karttakuvan, joka havainnollistaa Euroopan kulttuurieroja ruuan tarjoamisen suhteen.

Kuvasta ilmenevän datan mukaan kaikki pohjoismaat tarjoavat ”hyvin epätodennäköisesti” ruokaa vierailleen. Keski-Euroopassa sen sijaan tarjotaan ”usein” ruokaa ja Etelä-Euroopassa kyläillessä saa ruokaa ”lähes aina”.

Sosiaalisen median keskusteluissa on tämän jälkeen jonkin verran puhuttu myös yleisesti pohjoismaisista tavoista, vaikka suurin huomio onkin keskittynyt Ruotsiin.

Marttaliiton asiantuntija ja kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen uskoo, että tapaus on saanut sosiaalisen median myötä kohtuuttoman isot mittasuhteet.

– Kyllä Suomessa varmasti on hyvin vieraanvarainen kulttuuri. Uskon, että varmasti tuolla naapurillakin on. 

Eroja monien muiden maiden ruokakulttuureihin kuitenkin on. 

– Meillä ei ehkä ole sellaista niin voimakasta yhdessä syömisen perinnettä kuin joissakin toisissa maissa. 

Mitä MTV Uutisten toimituksessa ajatellaan #Swedengatesta? Katso artikkelin video!


Lue myös:

    Uusimmat