Someilmiöksi nousseet Lotta ja pappa lukuisten huijausten kohteena – "Mummot ovat luulleet, ettei pappa-raukka voi ostaa edes ruisleipää"

5:47
Näin upeasti Lotta ja pappa esittivät Evakon laulun itsenäisyyspäivänä MTV:n suorassa lähetyksessä! Katso koskettava video

Lotta ja pappa -nimellä tunnettu kaksikko ilahduttaa erityisesti ikäihmisiä somessa lauluillaan. Nyt kaksikko kertoo joutuneensa lukuisten huijareiden kohteeksi. 

Lotta-Sofia Saahkon äänestä kuulee, kuinka harmissaan hän on huijareista. 

Suositun Lotta ja pappa –sivun nimissä on tehty lukuisia huijauksia, joilla pyritään saamaan ihmisiltä rahaa. 

– Pahin tapahtui syksyllä, kun valeprofiilissa oli linkki tekstillä "tästä voit tukea rahallisesti meidän toimintaa", Lotta puuskahtaa. 

Huijauksia on ollut pääpiirteittäin kaksi: Lotan ja papan nimissä on luotu uusi profiili ja tietojen kalastelu on tapahtunut kyseisillä sivuilla. Muissa tapauksissa huijari on ilmestynyt oikean Lotan ja papan -sivun kommenttikenttään. 

Profiilit ovat erittäin hyvin rakennettu: nimi lähentelee hyvin pitkälti alkuperäistä ja kuvat sekä videot on kopioitu alkuperäiseltä sivulta.

Yleensä profiili on myös estänyt heti Lotan ja hänen sukulaiset, joten kaksikko ei itse näe tilien olemassaoloa. 

Lotta antaakin yhden vinkin huijauksen huomaamiseen: yleensä huijarit kirjoittavat papan isolla alkukirjaimella.

"Minä olen tällainen tavallinen kaveri ja Lotta sihteeri"

Sivusto on erityisen suosittu ikäihmisten piireissä, joka luo Lotalle lisähuolta. 

– Siellä mummot ovat luulleet, että pappa raukka ei voi ostaa edes ruisleipää. 

Ruisleipää on todellisuudessa syöty riittämiin, sillä pappa huikkaa omat kommenttinsa pontevasti. 

– No eiväthän ne huijarit ole oikealla asialla ollenkaan. Pitäisi olla niin, ettei kenenkään tarvitse huijata, mies toteaa.  

Pappa kuvailee Lotan kärsivän tilanteessa häntä enemmän, sillä Lotta vastaa sivujen ylläpidosta.  

– Minä olen tällainen tavallinen kaveri ja Lotta sihteeri, pappa vitsailee. 

Pappa selaa aamuisin kommentteja 

Lotta kertoo papan kysyvän häneltä aina, onko Lotta tehnyt huijareista ilmoituksen. 

– Pappa herää minua aiemmin aamulla ja lukee kommentteja. Sieltä hän sitten huomaa, jos joku seuraaja on kertonut uusista huijareista. 

Lotalla on tapana tehdä heidän sivuilleen julkinen postaus, kun uusia huijauksia ilmenee. Aiheeseen liittyviä postauksia julkaistaankin parin viikon välein. 

Huijareita on kuitenkin niin paljon, että Lotta ja pappa eivät ehdi edes huomata kaikkia. Onneksi kaksikon takana on seuraajien vankkumaton tuki. 

– Seuraajien apu on tässä asiassa todella tärkeää ja olen kiitollinen ihanasta yhteisöstämme. 

Toiminta kuvaakin hyvin sitä, kuinka tiivis yhteisö Lotan ja papan ympärille on muodostunut.  

– Seuraajamme tuntevat kanavan turvalliseksi ja voivat olla avoimesti omia itsejään, sen takia tämä tuntuu niin pahalle. 

Facebook ei puutu asiaan 

Huijauksista aiemmin uutisoinut Iltalehti haastatteli asiaan liittyen Facebookin Pohjoismaiden yritysviestinnän päällikkö Lukasz Lindelliä.

Hän muistuttaa lehden haastattelussa, että Facebook ei voi auttaa kaikkia henkilökohtaisesti. Palvelusta löytyy sisäänrakennettu online-tukijärjestelmä, josta jokainen saa tarvitsemaansa apua.

Lindell kertoo Facebookin toimivan yleisten periaatteiden mukaisesti :Julkaisut, jotka ovat jollain lailla petollisia tai sisältävät ihmisiä harhaan johtavia kuvia tai muuta harhauttavaa sisältöä, poistetaan.

–Rohkaisemme aina käyttäjiämme ilmoittamaan huomaamistaan huijauksista, ja pyrimme poistamaan ne sivuiltamme mahdollisimman nopeasti, Lindell muistuttaa.

Facebook ei  myönnä kaksikolle virallisen statuksen ilmaisevaa sinistä merkkiä nimen viereen. Merkki helpottaisi Facebookin käyttäjiä erottamaan profiilin muista, sillä se ilmaisee heti profiilin olevan aito, eikä huijaus. 

– He sanovat, että meidän pitäisi kasvattaa seuraajakuntaamme ja postata useammin. Mitä ihmettä me voimme tehdä enää? 

Lotalla ja papalla on nyt seuraajia Facebookissa yli 93 000 ja he julkaisevat sisältöä päivittäin, välillä vielä useammin. 

Lotta kertoo kuitenkin jatkavansa sivujen ja kommenttien ilmiantoa, vaikka se viekin todella paljon aikaa. Hän kertoo myös seuraajien tekevän samoin heidän huomatessaan epäilyttäviä sivuja. 

– Me pidämme lipun korkealla ja jatkamme iloista toimintaa. Harmi ei tule ikinä mistään loppumaan, joten ei anneta sen lannistaa! 

Oikaisu kello 11.55: Korjattu Iltalehden jutussa ollut virheellinen Lindellin sitaatti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja