Mainos

Somalialle valittu presidentti

Äänestys järjestettiin Keniassa, koska Somaliassa sen järjestäminen olisi ollut liian vaarallista.

Somalian parlamentti on valinnut Keniassa pidetyssä äänestyksessä Abdullahi Yusuf Ahmedin Somalian uudeksi presidentiksi. Valitsijaneuvostona toimiva parlamentti joutui äänestämään neljätoista kertaa ennen kuin uusi presidentti saatiin valittua.

Yusuf Ahmed sai viimeisessä äänestyksessä 189 ääntä ja hänen vastaehdokkaansa Abdullahi Addou 79 ääntä. Äänestyksen alkuvaiheessa ehdokkaita oli peräti 26. Osa putosi äänestyksissä, osa ilmoitti luopuvansa kilpailusta äänestyksen edetessä.

Abdullahi Yusuf Ahmed on toiminut Somalian luoteisosassa sijaitsevan Puntlandin alueen johtajana. Häntä vastassa viimeisessä äänestyksessä ollut Abdullahi Addou on Somalian entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs.

Äänestys järjestettiin urheilustadionilla naapurimaan Kenian pääkaupungissa Nairobissa, koska Somaliassa sen järjestäminen olisi ollut liian vaarallista. Sadattuhannet somalialaiset ovat kuolleet väkivaltaisuuksiin, nälkään ja sairauksiin sen jälkeen kun sotapäälliköt kukistivat sotilasjohtaja Mohamed Siad Barren 1991.

Äänestys merkitsee huipennusta kaksi vuotta kestäneille rauhanneuvotteluille. Päämääränä on saada maahan uusi väliaikaishallitus, joka johtaisi myöhemmin Somalian vaaleihin. Nyt valittava presidentti nimittää maalle pääministerin, joka muodostaa hallituksen. Somalialla ei ole ollut toimivaa keskushallintoa vuoden 1991 jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja