Mainos

Solana syventäisi rauhankumppanuutta

Naton pääsihteeri Javier Solana haluaa syventää ja vahvistaa Naton rauhankumppanuusohjelmaa samalla kun puolustusliitto ottaa uusia jäseniä. Solanan mukaan yhteistyötä tulee laajentaa erityisesti poliittisten neuvottelujen ja operationaalisen suunnittelun alalla.

Nato suunnittelee uuden kumppanuusneuvoston (APC) perustamista nykyisen ruhankumppanuusjärjestelmän (PfP) ja yhteistyöneuvoston (NACC) tilalle. Myös Suomi liittynee tähän Naton jäsenien ja kumppaneiden muodostamaan uuteen järjestöön.

Solana vieraili tänään ensimmäisenä Naton pääsihteerinä Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa Strasbourgissa. Hän vakuutti puheessaan, ettei Naton laajeneminen tähtää millään tavoin Venäjän eristämiseen tai syrjimiseen. Solana korosti Naton pyrkivän vakaaseen ja kestävään turvallisuusyhteistyöhön Venäjän kanssa. Hän arvioi tällaisen sopimuksen olevan hyväksi koko Euroopalle.

-Olen vakuuttunut, että Venäjä on alkanut ymmärtää erityissuhteen uuden Naton kanssa olevan sille parempi ratkaisu kuin kaunainen vetäytyminen eristykseen, Solana sanoi 40 Euroopan maan kansanedustajista koostuvalle yleiskokoukselle.

Naton heinäkuussa pidettävä huippukokous tekee päätöksen jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta yhden tai useamman puolustusliittoon pyrkivän maan kanssa. Solana kuvaili laajenemista osaksi Euroopan integraatiokehitystä ja vastaukseksi Keski- ja Itä-Euroopan maiden toiveisiin. Ulkopuolelle jääville hän vakuutti jo etukäteen, että Naton ovet pysyvät jatkossakin avoimina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.