Sokea mies teki historiaa – juoksi maratonin opaskoirien avulla

Sokea mies teki historiaa – juoksi maratonin opaskoirien avulla 0:33

Näkövammainen Thomas teki historiaan: mies ei ottanut maratonille mukaansa ihmisopasta, vaan kolme opaskoiraa.

Thomas Panek on juossut elämänsä aikana jo 20 maratonia. Nyt mies on tehnyt historiaa New Yorkin puolimaratonilla: Thomas on ensimmäinen näkövammainen, joka juoksi maratonin ilman ihmisopasta, kertoo CNN.

Thomas otti maratonille mukaansa kolme opaskoiraa. Westley, Waffle ja Gus olivat kukin mukana juoksemassa kolmasosan matkasta.

Koirat saavat itse valita juoksutahtinsa

Koirat saavat itse valita juoksutahtinsa; niillä on myös pienet tossut tassujen suojana. Maaliviivan Thomasin kanssa ylitti hänen pitkäikäisin koiransa Gus.

Thomasin ja koirien aika oli kaksi tuntia ja 21 minuuttia.

– Minusta siinä ei koskaan ole ollut järkeä, että kävelee ulos ja jättää opaskoiransa sisään, kun minä rakastan juoksua ja nekin rakastavat juoksua, Thomas kommentoi.

Kehittänyt juoksuohjelman opaskoirille

Thomas sokeutui parikymppisenä. Mies on kehittänyt opaskoirille myös juoksuohjelman, ja jo 24 koiraa on käynyt koulun, jolla opetellaan juoksemaan omistajan kanssa.

Thomasin mukaan vain tietyntyyppiset koirat kykenevät juoksuharrastukseen, sillä koiran täytyy samalla juosta, navigoida reittiä ja olla välittämättä häiriötekijöistä. Koiran kanssa on tärkeää harjoitella paljon.

– (Koiran ja juoksijan välinen) side on todella tärkeä. Ei voi vain ottaa valjaita ja mennä juoksemaan koirien kanssa, Thomas sanoo.

Lähteet: CNN.com, BBC.com

Lue myös:

    Uusimmat