Mainos

Soini: USA:n läsnäolo tuo vakautta Itämerelle

Ulkoministeriö Timo Soini (ps.) painottaa, että Yhdysvaltojen vahva läsnäolo Itämeren alueella luo vakautta ja lisää turvallisuutta.  

– Tilanteissa, joissa Euroopan turvallisuus heikkenee, Yhdysvaltojen läsnäolon merkitys vakauttavana tekijänä korostuu. Elämme jälleen kerran tällaista aikaa, ulkoministeri Timo Soini sanoi Pohjois-Kymen Paasikivi-seurassa Kouvolassa. 

Hän muistuttaa, että Yhdysvaltain sitoutuminen Eurooppaan ja toiminta Natossa oli aikanaan edellytys myös sille, että Suomi saattoi kylmän sodan aikana vähitellen vahvistaa asemaansa Pohjoismaana sekä rakentaa kansainvälistä asemaansa puolueettomuuden suuntaan. 

– Kuten nyt tiedetään, kylmän sodan aikana Suomen länsisuhteita jouduttiin hoitamaan puolisalaa ja varoen. Erityisesti suhde Yhdysvaltoihin oli pitkään "salarakas" -vaiheessa, Soini arvioi.  

1:01:22

Hänen mukaansa Suomen mahdollisuudet tavoitella puolueettoman maan asemaa riippui olennaisesti lännen sotilaallisesta vahvuudesta ja avoimuudesta löytää erityisratkaisuja Suomen etujen huomioimiseksi. 

– Pitää siis aika ajoin rohjeta sanoa ääneen ja yksiselitteisesti, että hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat Suomelle erittäin tärkeät. Yhdysvallat on keskeinen Suomen turvallisuusetujen kannalta, ajateltiinpa laajaa turvallisuutta tai perinteisempää sotilaallista turvallisuutta. 

Soini arvioi, että Yhdysvaltain Eurooppa-politiikan tavoitteena on vahva ja yhtenäinen Euroopan unioni. Yhdysvaltain näkökulmasta Nato on transatlanttisen turvallisuusyhteistyön kulmakivi, ja eurooppalaisilta odotetaan nyt enemmän panostusta Natoon. 

Niinistön matkassa Washingtoniin

Soini matkustaa presidentti Sauli Niinistön kanssa Washingtoniin loppuviikolla. Niinistö ja muiden Pohjoismaiden pääministerit osallistuvat Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kutsusta huipputapaamiseen perjantaina. 

Soini ja muiden Pohjoismaiden ulkoministerit tapaavat Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.