Mainos

Sodankylässä 34 astetta pakkasta - "Tyyni pakkaskeli on ihan siedettävä"

Kovista pakkasista huolimatta elämä Sodankylässä on jatkunut tänäänkin normaalisti. Alakoulussa mentiin välitunnilla ulos, potkurilla pääsee kauppaan ja illalla ihaillaan revontulia.

Sodankylän kirkonkylän Sompion alakoululla käytiin tänäänkin välitunnilla ulkona, vaikka mittari näytti 34-35 astetta pakkasta. Luokanopettaja Pekka Heikkinen naurahtaa pakkasrajoille.

"Aurinko paistoi tänään luokkaan ensimmäisen kerran tänä vuonna. Siinä sitä ihmeteltiin vähän aikaa, se oli juuri ja juuri horisontin yläpuolella."

- On se pakkasraja periaatteessa, mutta kyllä ulkona pyritään käymään, muuten alkaa mennä sisällä levottomaksi. Useimmat käyvät välitunnilla, näyttivät pojatkin pelaavat tänään jalkapalloa, Heikkinen sanoo.

Koululiikunta pidetään sentään sisätiloissa, ettei elimistöä kuormiteta liikaa. Lenkkeilijöitä eikä hiihtäjiäkään näy, mutta eilisilta Heikkistä vastaan oli tullut kylänraitilla muitakin iltakävelyllä.

Nuoriso pörrää kelkoilla

- Potkuri on kätevä peli, nyt on liukkaat kelit eikä pakkanen rajoita nuorimpien kelkkaintoakaan. Kun iltasella käy takapihalla kuuntelemassa, kyllä siellä nuoriso kuulostaa pörräävän, kun kilometrien päästä ääneet kuuluvat.

Heikkinen itse käytti työmatkallaan vaimonsa bensa-autoa "hieman notkistellakseen sitä".

- Säästelin hieman omaa dieseliäni. Mutta onhan tämä auto lyhyillä matkoilla vähän kuin kolakärryllä ajelisi. Pyörä olisi pitänyt ottaa, autosta puhelimen päähän saatu Heikkinen toteaa.

Heikkinen oli varustautunut tähän koulupäivään välihousuilla ja "kiinankanilakilla". Hänen mukaansa ensimmäisten parinkymmenen asteen pakkasten jälkeen 30-40 asteen pakkasiin tottuu nopeasti, kun muistaa välikerrosten lisäksi untuvatakit ja villapaidat. Elämä ja liikkuminen pohjoisessa on pukeutumiskysymys. 

- Helsingissä ja Oulussakin tuulee aina ja on kosteaa. Tällainen tyyni pakkaskeli on ihan siedettävä, josta selviää pukeutumalla. Eri asia on kyllä sitten, jos jää tien poskeen. Sitä varten pitää olla aina viltti ja toimiva puhelin mukana autossa.

Vaihto-oppilaita tulossa Turkista

Heikkinen toivottaa tervetulleeksi Sodankylään paitsi kylmän kauhistelijat Kehä kolmen sisäpuolelta myös huomenna saapuvat Comenius-vaihto-oppilaat aina Espanjasta ja Turkista saakka.

- Suomi on rikas maa olosuhteidenkin puolesta. Jos etelästä tulee, ei kannata kauhistella, vaan pukea talvikamppeet ja ihailla vaikka revontulia. Olemme muistuttaneet seitsemästä muusta Euroopan maasta tulevia koululaisia, että talvikamppeet mukaan, mutta olemme kyllä varautuneet myös lainaamaan niitä heille. Tästä tulee varmasti ikimuistoisa extreme-kokemus heille.

Sodankylässä vieraat käyvät loppuviikon koulua ja saavat ainakin hiihtää, kelkkailla ja paistaa nuotiolla makkaraa.

Comenius on eurooppalaisten koulujen yhteistyötä sekä oppilaiden- ja henkilökunnan vaihtoa. Tavoitteena on auttaa lapsia ja nuoria ymmärtämään Euroopan kulttuurien ja kielten monimuotoisuutta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja