Sodalta pelastettuja lepakoita vapautettiin luontoon Ukrainassa – jos siivekkäistä ei huolehdita, luonto voi mennä täysin sekaisin

Ukrainassa käytävä sota vaikuttaa myös maan lepakoihin.

Ukrainan lepakoiden kuntoutuskeskus kokoontui vapaaehtoisten kanssa kiovalaiseen puistoon vapauttaakseen 200 pelastettua lepakkoa takaisin luontoon. Ihmiset odottivat puistossa illan hämärtymistä, joka on sopiva ajankohta lepakoiden vapauttamiseen. 

Lepakot on pelastettu rintamakaupungeista ympäri Ukrainaa. Kuntoutuskeskuksessa ne on ravittu terveiksi ja niille on asennettu mikrosiru seurantaa ja tutkimusta varten. 

Uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla kuntoutuskeskuksen johtaja ja lääkäri Anton Vlasenko kertoo, että haavoittuneita lepakoita on vaikea löytää pommitusten jälkeen. 

– Tänä talvena olemme kuitenkin saaneet lepakoita Hersonista ja Nikopolista. 

– Humanitaarisen avun vapaaehtoiset löysivät ne auttaessaan siviilejä ja heidän karjaansa, jotka olivat saaneet osumia pommituksista. He löysivät sieltä lepakoita, toivat ne meille, ja me sitten kuntoutamme ne.

Vapautettujen lepakoiden joukossa oli Maliuk, joka tarkoittaa ukrainaksi vauvaa ja on myös Ukrainan turvallisuuspalvelujen SBU:n johtaja Vasyl Maliukin sukunimi. Sotilas Vladyslav Zhuravel löysi Maliukin itäiseltä rintamalinjalta pommituksen jälkeen.

Lepakot siirtyvät luolista kaupunkeihin

Vlasenko kertoo 7 000 lepakon kuolleen sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Eläimet kuolivat asuintaloissa, joihin ne olivat rakentaneet yhdyskuntiaan.

Lepakot elävät normaalisti luolissa, mutta ihmisen vaikutus luontoon ja kaupungistuminen ovat pakottaneet jotkut lepakkolajeista siirtymään kaupunkeihin, joissa ne elävät rakennuksien ullakoilla ja kellareissa. 

Sotatilanteessakin lepakoista huolehtiminen on oleellista luonnon ekosysteemin vuoksi. 

– Jos tuhannesta tai jopa vain sadasta lepakosta koostuva yhdyskunta kuolee sukupuuttoon, ne eivät syö 100–1 000 kiloa hyönteisiä. Nämä hyönteiset elävät sitten metsissämme, puistoissamme ja maatalouspelloillamme, Vlasenko toteaa.

Katso lisää aiheesta yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat