Ukrainalaiset villieläimet kärsivät Venäjän ohjusiskuista – eläimille etsitään turvapaikkaa Euroopasta

Ukrainalaiset villieläimet kärsivät Venäjän ohjusiskuista 1:09
Video: Leijona Yuna ja tiikeri Tihrulia kärsivät ohjusiskun aiheuttamista vakavista aivotärähdyksistä.

Kiovan laitamilla sijaitsevassa villieläinten pelastuskeskuksessa 27 eläintä odottaa evakuointia turvaan.

Leijona Yuna ja tiikeri Tihrulia saivat vakavat aivotärähdykset venäläisten viime kuukausien ohjusiskujen jälkeen. Eläimet saadaan evakuoitua vasta, kun ne ovat täysin toipuneet iskuista.

Venäjä laukaisi 2. tammikuuta Ukrainaa kohti yli 70 ohjusta, joista yhden jäänteet putosivat muutaman sadan metrin päähän Yunan aitauksesta.

Eläinkeskuksesta vastaava ja eläimistä huolehtiva 51-vuotias Nataliia Popova kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan torstaina, että vaikka Yuna oli fyysisesti paranemassa, se oli hyvin järkyttynyt kokemuksesta. 

– En voi edes ruokkia sitä stressaamatta sitä, Popova sanoi.

Eläimille etsitään turvapaikkaa

Pelastuskeskus tarjoaa turvapaikan muun muassa viidelle leijonalle, kolmelle tiikerille, ilvekselle, sudelle ja kahdelle ketulle.

Popova on CNBC:n mukaan yhteistyössä eläinsuojeluryhmän UA Animalsin kanssa pelastanut jo yli 300 eläintä sodasta. Yli 200 niistä lähti ulkomaille ja sata löysi uuden kodin Länsi-Ukrainasta, jota pidetään turvallisempana. 

Monet niistä olivat villieläimiä, joita pidettiin lemmikkeinä yksityiskodeissa ennen kuin niiden omistajat pakenivat venäläisten pommituksia ja ohjuksia.

Popova yrittää evakuoida eläimet rajan yli Euroopan unioniin mahdollisimman nopeasti, mutta eläinten turvapaikan löytäminen Euroopasta on muuttunut ajan myötä vaikeammaksi.

Ukrainan sodan lähestyessä toista vuosipäiväänsä Venäjä jatkaa ukrainalaiskaupunkien pommittamista ohjuksilla ja lennokeilla. 

Ukrainan puolustusministeri Rustem Umerov sanoi, että Venäjän joukot ovat käyttäneet yli 600 ohjusta ja yli 1 000 lennokkia kahden viime kuukauden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat