MTV Izjumissa: Joukkohaudoista löytynyt jopa 550 ihmisen ruumiit – "Emme tiedä, minne keitäkin on haudattu, puutarhoissakin niitä on"

MTV Izjumissa: Joukkohautoja pelätään löytyvän lisää 2:03
Katso MTV Uutisten toimittajan raportti Izjumista.

Ukrainassa vapautettujen alueiden raivaustyöt ja jälleenrakennus jatkuvat. Syyskuussa Ukrainan takaisin valtaamasta Izjumin kaupungista löytyi useista maakuopista satojen nimeämättömien ihmisten ruumiita. MTV Uutisten haastattelemien asukkaiden mukaan hautoja löytyy jatkuvasti lisää.

Harkovan alueen itäisimmällä laidalla sijaitsevassa Izjumissa asui ennen sotaa noin 50 000 asukasta. Nyt kaupungissa asuu siitä vain viidesosa, hekin humanitaarisen avun varassa.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen vieraili kaupungissa, jonka raunioissa yritetään jatkaa elämää. Räjähteiden ja sotaromun raivaustyöt sekä kaupungista löytyneet joukkohaudat kuitenkin varjostamat kaupunkilaisten elämää.

– Emme tiedä minne keitäkin on haudattu. Täällä on niin monia hautoja ja niitä löytyy vielä lisää. Pitää vain etsiä, myös metsästä. Ja puutarhoissakin niitä on, kertoo kaupungin asukas Oleh Musijenko.

Kidutusta ja raiskauksia

Joukkohaudoista on viimeisimmissä tutkimuksissa löytynyt noin 550 ihmisen ruumiit, osa silvottuina ja kidutettuina. Venäläissotilaiden terrori on näkynyt myös raiskauksina.

– Kun venäläiset miehittäjät olivat täällä, kaappasivat he nuoria naisia ja veivät metsään. Pelkään heidän raiskanneen ja tappaneen heidät, koska naiset katosivat sen jälkeen. Heidät on ehkä haudattu metsään, Musijenko kuvailee.

– Kuinka monet ihmisen hengen he ovatkaan vieneet, se on pelottavaa. En halua kenenkään kokevan tällaista, Ljudmila Volkova kertoo. 

Katso jutun alussa olevalta videolta Niko Nurmisen raportti joukkohaudoistaan tunnetuksi tulleesta Izjumista.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä


Lue myös:

    Uusimmat