Snookerissa paljastuneen skandaalin syytteet kylmäävää luettavaa – kolmeen huippupelaajaan kohdistuu raskauttava epäily

Snookerin tulosmanipulaatioskandaalin tutkinta on edennyt siihen pisteeseen, että snookerin ja biljardin maailman kattojärjestö WPBSA on julkaissut syytteet kymmenelle epäillylle pelaajalle. Kymmenen kiinalaispelaajaa on ollut hyllyttettynä peleistä syksyn ja talven aikana laajan vedonlyöntijupakan vuoksi.

Tutkimuksissa paljastuneiden väärinkäytösten lista on karua luettavaa. Kaikkien kymmenen pelaajan epäillään osallistuneen otteluiden tulosten järjestelyihin. Osan katsotaan myös lyöneen vetoa snookerotteluista.

Kovimmat syytökset kohdistuvat kolmeen ammattilaiskiertueella meritoituneeseen huippupelaajaan, Liang WenbohonLi Hangiin ja Lu Ningiin, jotka syytteiden mukaan houkuttelivat muita pelaajia mukaan vilpilliseen toimintaan.

Parhaimmillaan maailmanrankingissa sijalla 11 olleen ja yhden rankingturnauksen voittaneen Liang Wengbon epäillään syyllistyneen tulosmanipulaatioon sekä houkutelleen muita pelaajia mukaan toimintaan. Lisäksi hänen epäillään pyrkineen haittaamaan tutkimusta ja olleen yhteistyökyvytön tutkijoiden kanssa.

Liang Wenbo on aiemminkin päätynyt arveluttaviin otsikoihin saatuaan alkuvuodesta tuomion pahoinpitelystä.

Samankaltainen lista syytöksiä kohdistuu myös korkeimmillaan rankingin sijalle 28 yltäneisiin Li Hangiin ja Lu Ningiin, joita ei kuitenkaan Liang Wenbon tavoin syytetä yhteistyökyvyttömyydestä tutkinnassa. Heidän kuitenkin epäillään myös lyöneen vetoa snookerotteluista.

Epäillyistä viime vuosina eniten nimeään tunnetuksi on tehnyt kaudella 2021–2022 rankingissa kymmenenneksi noussut vasta 22-vuotias Yan Bingtaoa, jota syytettään tulosten manipuloimisesta ja vedonlyönnistä snookerotteluissa. Hän voitti vuonna 2014 amatöörien maailmanmestaruuden kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana vain 14-vuotiaana. Ennätystehtailu jatkui ammattilaispöydillä, kun hänestä tuli 17-vuotiaana nuorin rankingturnauksen finaalissa ollut pelaaja.


Muut skandaalissa epäillyt pelaajat ovat parhaimmillaan rankingin sijalla kuusi ollut Zhao Xintong sekä Zhang JiankangChen ZifanChang BingyuZhao JianboBai Langning, joiden parhaat sijoitukset rankingissa vaihtelevat 69 ja 94 välillä.

Itsenäinen kurinpitoelin käsittelee syytteitä. Käsittelypäivämäärä julkistetaan myöhemmin.

Juttua muokattu 18.1. kello 17.02. Korjattu Zhao Xintongin paras rankingsijoitus.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja