Snapchat ei auttanut poliisia tarpeeksi nopeasti – virkamies kirjautui someen ja pysäytti uhkailijan

Verkossa tapahtuvien rikosten selvittäminen voi vaatia aikaa ja vaivaa, kertoo poliisi. 

Tiedotteessaan poliisi kertoo tämän vuoden alussa tapahtuneesta tapauksesta, jossa erään pirkanmaalaisen nuoren ystävien kesken lähetetty kuva päätyi Snapchatissa vääriin käsiin.

Nimimerkin suojista viestitellyt henkilö alkoi lähetellä kuvassa esiintyneelle nuorelle kiusaavia ja painostavia viestejä.

– Epäiltyyn rikolliseen tekoon syyllistynyt henkilö kirjoitti Snapissa uhkaavia ja painostavia viestejä, joissa hän mm. haukkui ja kehotti nuorta tappamaan itsensä. Viestit olivat useiden henkilöiden luettavissa usean kuukauden ajan, poliisi kertoo tiedotteessa.

Snapchatin hidastelu vaati poliisilta suoraa toimintaa

Nuori oli neuvokkaasti ottanut yhtettä Sua varten somessa -palveluun, ja kertoi, että yhteyttä ottanut nimimerkki oli uhannut levittää hänestä arkaluonteista kuvamateriaalia. Näin tapaus tuli myös poliisin pöydälle.

Poliisi otti yhteyttä Snapchattiin saadakseen tietoa nimimerkin turvin toimineesta rikoksesta epäillystä. Vaikka someyhtiö tekeekin yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa, viipyivät vastaukset odotuksesta huolimatta liian pitkään. 

Poliisi päätti siksi toimia suoraviivaisemmin, jotta nuoren jatkuva solvaaminen saataisiin loppumaan.

Poliisi käytti poliisin virallista somepoliisiprofiilia Snapchatissa ja otti yhteyttä mainittuun nimimerkkiin. Poliisi ilmoitti olevansa virkatehtävissä ja pyysi nimimerkkiä lopettamaan haukkumisen sekä painostavien ja uhkaavien viestien lähettelyn.

– Nimimerkki ei suostunut ilmaisemaan kuka hän on, mutta hän poisti kyllä kaikki kirjoituksensa "omista tarinoistaan", rikoskomisario Markus Antila kertoo poliisin tiedotteessa.

Poliisin yhteydenotto tuotti kuitenkin parempaakin tulosta.

– Hieman myöhemmin tuntematon nimimerkki soitti Snapilla poliisin profiiliin. Kävi ilmi, että tuntemattoman nimimerkin huoltaja oli linjan toisessa päässä ja asia lähti selviämään. Tapauksessa epäillään olevan kyse kahden nuoren välisestä epäasiallisesta kirjoittelusta. Nuoret eivät tunne toisiaan. Poliisin puuttumisen jälkeen kyseinen nimimerkki ei ole lähettänyt enää viestejä toiselle osapuolelle, kertoo Antila tiedotteessa.

– Rikospoliisi jatkaa asian selvittämistä osallisten kesken fyysisessä maailmassa.

Poliisi varoittaa, että tapaus on varsin yleinen ja vastaavia tekoja tapahtuu sosiaalisessa mediassa useille henkilöille päivittäin. 

Poliisi varoittaa jälleen rakkaushuijareista: Sosiaalinen media mahdollistaa huijaukset vaikka toiselta puolelta maapalloa – näin tunnistat huijauksen 9:03
Erilaiset huijaukset ovat perinteistä verkkorikollisuutta. Sosiaalinen media mahdollistaa huijaukset vaikka toiselta puolelta maapalloa – näin tunnistat rakkaushuijauksen.

Lue myös:

    Uusimmat