Useita uhreja kiristetty intiimeillä kuvilla ja manipuloiduilla videoilla Itä-Suomessa

Itä-Suomessa on raportoitu viime viikkoina useita tapauksia, joissa eri sosiaalisen median alustoilla tai treffipalveluissa jaetuilla intiimeillä kuvilla tai videoilla on kiristetty ihmisiä.

Lähes kaikissa tapauksissa asianomistaja oli tutustunut jollakin sosiaalisen median alustalla tai treffipalvelussa toiseen henkilöön, poliisista kerrotaan. Tutustuminen oli edennyt siihen, että asianomistajat olivat lähettäneet intiimejä kuvia tai videoita vastapuolelle.

– Yhdessä tapauksessa vastapuoli oli nauhoittanut keskinäisen videopuhelun, jonka aikana asianomistaja oli esitellyt intiimejä paikkojaan. Sittemmin vastapuoli on uhannut julkaista haltuun saamansa materiaalin lähettäjän sosiaalisen median kanavilla, ellei hänelle makseta rahaa tai hankita esimerkiksi ostokortteja pelialustoille, kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisin tiedotteessa.

Leinosen mukaan poliisilla on tiedossa myös tapaus, jossa uhrista on tehty paljastava video kuvanmuokkaussovelluksen avulla liittämällä uhrin kasvot toiseen videoon.

Poliisin mukaan kiristäjät ovat tapauksissa uhkailleet julkaista nauhoittamansa tai tekaisemansa materiaalit uhrin kaverilistojen henkilöille, seuraajille, vanhemmille, työpaikalle, kouluun ja kaikille muillekin tahoille, jotka on pystynyt esimerkiksi uhrin sosiaalisen median profiilien avulla selvittämään.

Videoiden ja kuvien jakamista harkittava tarkkaan

Osa uhreista on maksanut kiristäjille heidän vaatimiaan rahasummia. Summat ovat olleet muutamista kympeistä tuhansiin euroihin.

Poliisi muistuttaa, että arkaluontoisten materiaalien jakamista tulisi aina harkita tarkkaan, etenkin henkilöille, joiden henkilöllisyyttä ei ole voinut vahvistaa. Myös videokeskustelut voidaan nauhoittaa.

– Mikäli olet joutunut tällaisen kiristyksen kohteeksi, niin tee asiasta rikosilmoitus poliisille. Kiristäjälle ei ole järkevää maksaa, koska se ei takaa sitä, että hän jättäisi julkaisematta hallussaan olevaa materiaalia tai, että hän lopettaisi rahan kiristämisen, Leinonen ohjeistaa.  

Poliisin mukaan tapausten tutkintaa vaikeuttaa myös se, että tekijät toimivat usein ulkomailta.

Oletko kohdannut netissä rakkaushuijareita tai kiristäjiä? Ota yhteyttä toimitukseemme sähköpostilla uutiset@mtv.fi tai WhatsAppissa numeroon 040 578 5504.

Lue myös:

    Uusimmat