SM-liigaseuroista vasta alle puolet hakenut kustannustukea – yhden seuran hakemus hylätty, lentopallossa näkyy haun todellinen erikoisuus

Joulun alla haettavaksi avattu yritysten kustannustuen toinen kierros on saanut jo joitain urheiluseuroja liikkeelle, mutta suuri joukko tukeen mahdollisesti oikeutettuja seuroja ei ole vielä jättänyt omaa hakemustaan.

Valtiokonttori avasi kustannustuen toisen hakukierroksen viikko sitten 21. joulukuuta. Tuen tarkastelujakso on tällä kierroksella vuoden 2020 kesäkuusta lokakuuhun. Haku on auki helmikuun 26. päivään asti. Kustannustukea voi saada aina 500 000 euroon asti. Tuen saamiseksi yrityksen liikevaihdon on pitänyt tippua tarkastelujaksolla vähintään 30 prosenttia.

Urheiluseuroista eniten hakemuksia ensimmäisen viikon aikana olivat jättäneet odotetusti jääkiekon SM-liigaseurat, joista KalPa, Ilves, HPK, Jukurit, Tappara, HIFK ja KooKoo olivat jo täyttäneet omat kaavakkeensa.

Näistä KooKoo oli hakenut tukea urheilulaitosten toimintaan, kun taas muiden kohdalla kyse oli urheiluseurojen toiminnasta tai muusta urheilutoiminnasta.

Myös Mestiksen Kiekko-Espoo on hakenut kustannustukea ensimmäisen viikon aikana. Yksikään kiekkoseuroista ei ollut vielä maanantaihin mennessä saanut päätöstä hakemukseensa.

Yli puolet SM-liigaseuroista vielä hakematta

Sen sijaan Kärpät, Pelicans, SaiPa, JYP, Lukko, Ässät, TPS ja Sport eivät olleet vielä ensimmäisen viikon aikana hakemuksiaan jättäneet. Osa näistäkin seuroista on ollut tuntuvissa talousvaikeuksissa.

Esimerkiksi kolmannen kerran pelaajiensa palkkoja leikannut ja valmennuskaksikkonsa lomautuksia aina maaliskuun loppuun asti jatkaneessa JYPissä hakemus oli vasta tekeillä.

– Se on minulla viittä vaille valmiina. Paperit ovat tälläkin hetkellä pöydällä, JYPin toimitusjohtaja Risto Korpela kertoo MTV Urheilulle.

Korpelan käsityksen mukaan sama tilanne on monissa muissakin SM-liigaseuroissa. Monet ovat halunneet varmistaa, että hakemukseen tulevat tiedot ovat täsmällisiä ja siksi paperisota on jätetty rauhallisempaan hetkeen.

Helsinki Seagulls jäi ilman kustannustukea

Muista joukkuelajeista vain harvat seurat ovat hakeneet kustannustukea. Jalkapallon Veikkausliigasta yksikään seura ei ole vielä ilmoittautunut hakijaksi.

Tuen tarkastelujaksolla kesäkuusta lokakuuhun tilanne koronapandemian suhteen oli vielä paljon nykyistä parempi, joten esimerkiksi pääsylipputulot eivät päässeet romahtamaan kesälajeissa vielä kovinkaan pahasti.

Sama tilanne oli pesäpallon puolella, jossa esimerkiksi Sotkamon Jymyn taustayhtiössä SuperJymy Oy:ssä nähtiin, ettei liikevaihdon putoaminen viiden kuukauden tarkastelujaksolla aivan yltänyt vaadittuun 30 prosentin rajaan.

Miesten Korisliigaa johtavan Helsinki Seagullsin taustayhtiö Deslax Oy oli hakenut tukea 22. joulukuuta, mutta saanut jo seuraavana päivänä hylätyn päätöksen takaisin.

Seagullsin toimitusjohtaja Aku Perho osasi odottaa hylkäystä. Korisliiga on alkanut palloilusarjoista aina myöhäisimmässä ajankohdassa lokakuussa, joten tähän tarkastelujaksoon eivät osuneet vielä loppuvuoden kaikkein synkimmät talousluvut.

– Vertailussa oli meidän kannaltamme vähän huonot kuukaudet, koska sponsorisummat menevät loppukesästä ja alkusyksystä. Siinä kohtaa liikevaihdon romahdus ei näy niin paljon. Se näkyy vasta nyt, kun lipputulot ovat romahtaneet, Perho toteaa.

Hurrikaani-Loimaa ja Savo Volley haun erikoistapauksia

Kahden lentopalloseuran kohdalla näkyy haun erikoisuus. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, mutta myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset voivat olla oikeutettuja tuen saamiseen.

Lentopallossa kaikki miesten ja naisten joukkueet sekä koripallossa Seagullsia lukuun ottamatta kaikki pääsarjaseurat toimivat rekisteröityinä yhdistyksinä, mutta tähän mennessä vain lentopalloseurat Hurrikaani-Loimaa ja Savo Volley ovat jättäneet omat hakemuksensa.

Verottaja on jo aiemmin katsonut nämä seurat arvonlisäverovelvollisiksi yhdistyksiksi, koska niiden toiminta perustuu vain edustusjoukkueen pyörittämiseen. Näin ollen ne eivät ole yleishyödyllisiä yhteisöjä, kuten moni seura, jolla on myös junioritoiminta saman katon alla.

Jos aiemmin alv-velvollisuus on ollut näille seuroille jopa taakka, se mahdollistaa nyt yritystuen hakemisen, kun Valtiokonttori näkee tarvittavat luvut helposti alv-rekisteristä.

– Silloin pystymme osoittamaan alv-myyntimme pudotuksen ihan suoraan rekisteristä niiltä ajoilta, joita pyydetään, selventää Hurrikaani-Loimaan toiminnanjohtaja Anssi Rämö.

Hurrikaanikin oli aiemmin hakenut oikaisua verottajan päätökseen alv-velvollisuudestaan, koska katsoi junioritoimintaa pyörittävän Loimaan Jankko ry:n kuuluvan sen taustalle. Oikaisua ei kuitenkaan tullut, mikä on tässä tilanteessa jopa seuralle hyödyksi.

Savo Volleyssa tilanne on pitkälti samanlainen. Kuopiolaisseuran alueella junioritoiminta kuuluu muille seuroille, ja Savo Volley ry on perustettu vastaamaan vain miesten liigajoukkueesta.

–  Juuri tämä siinä on se peruste, savolaisten toimitusjohtaja Timo Perälä kertoo oman seuransa hakukelpoisuuden taustoista.

Yhdistyksissä on myös mahdollista jakaa toiminta arvonlisäverolliseen ja yleishyödylliseen verottomaan puoleen, mutta kustannustukea hakiessa Valtiokonttorin on pystyttävä tarkistamaan hakemuksessa esitetyt tiedot alv-rekisteristä.

Lue myös:

    Uusimmat