SM-liigaseuran nimissä esiintynyt huijari kompastui lopulta omaan näppäryyteensä – seuralle tutun sponsorin epäilykset heräsivät puhelusta: "Se tarina oli niin sekamelskaa"

Muun muassa 12 petoksesta ja kahdesta törkeästä petoksen yrityksestä epäilty mies ehti pitkän aikaa myydä yhteistyökumppanuuksia oululaisten urheiluseurojen nimissä. Lopulta Oulun Kärppien sponsorina toimiva yritys otti jääkiekkoseuraan yhteyttä epäilyttävistä tarjouksista.

Häntä epäillään kaikkiaan kahdesta törkeästä petoksen yrityksestä, kahdestatoista petoksesta, kahdesta petoksen yrityksestä, viidestä lievästä petoksesta sekä identiteettivarkaudesta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2018–20.

Mies oli onnistunut saamaan yrityksiltä rahaa esimerkiksi jalkapalloturnaukseen, joka ei koskaan toteutunut. Jääkiekkoseura Oulun Kärppien kohdalla tapaukset jäivät toimitusjohtaja Tommi Virkkusen mukaan yrityksiksi.

– Osa oli vissiin maksanutkin ennakkomaksuja. Meillähän ei nyt onneksi sellaista tapahtunut, mutta halusimme saada tämän poikki sen takia, että olimme muutamalta kumppaniltamme kuulleet siitä, Virkkunen kertoo MTV Urheilulle.

– Kukaan (Kärppien yhteistyökumppaneista) ei ollut maksanut ennakoita eikä kukaan ollut maksanut meidän nimissämme lähetettyä laskua, mutta tiedän, että näissä muissa tapauksissa on ollut sitäkin.

Mies on esitutkinnan aikana yhtä epäiltyä rikosta lukuun ottamatta myöntänyt syyllisyytensä kaikkiin huijausyrityksiin.

Sekava tarina herätti Kärpille tutun sponsorin epäilykset

Mies jäi lopulta kiinni, kun Kärppien valveutunut kumppaniyritys oli havainnut saamassaan yhteydenotossa jotain epäilyttävää. Epäiltynä oleva henkilö oli pääasiassa lähestynyt seuran nimissä yrityksiä, jotka eivät juuri sillä hetkellä olleet oululaisseuran tukijoiden joukossa.

Sitten hänelle kävi virhe otettuaan yhteyttä firmaan, joka oli jo Kärppien sponsorien joukossa.

– He ottivat yhteyttä, koska ihmettelivät, että miksei meidän normaali myyjämme ollut soittanut. Siitähän se lähti. He kysyivät, että onko (kyseisellä henkilöllä) oikeus myydä, Virkkunen selvittää.

Myös miehen tapa kaupata monia erilaisia kumppanuuksia herätti kummastusta sponsorissa.

– Hän oli kaupannut mainoksia tienvarsiin, kaukalon laitoihin, otteluisännyyksiä – se oli niin sekamelskaa se tarina, että sitäkin he olivat vähän ihmetelleet. Siinä oli niin epämääräistä tarinaa, mitä hän tarjosi, Virkkunen kommentoi.

– Sitten, kun laitoimme kaikille kumppaneille viestiä, että onko tällaista ollut, niin sieltä sitten tuli parilta tieto, että on ollut. Tuli myös tieto, että tältä samalta kaverilta oli tullut aiemminkin tällaista kuntosalien ja muiden urheiluseurojen nimissä.

Kyseinen huijari ei ollut Virkkuselle entuudestaan tuttu.

Tapaus etenee pian syyttäjälle. Kärpillä ei ole asiassa suurempia vaatimuksia.

– Olemme antaneet syyttäjälle vapauden vaatia rangaistusta siitä. Emme me sen kummempia (vaadi), Virkkunen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat