SM-liigasensaatio yllätti Jukka Jalosen – tehnyt rakettimaisen nousun kolmosdivarista A-maajoukkueeseen

Jukka Jalonen avaa Leijonien tuoreita EHT-valintoja, palaa myös Karjala-turnauksen näyttöihin 5:16
Video: Jukka Jalonen avaa Leijonien tuoreita EHT-valintoja, palaa myös Karjala-turnauksen näyttöihin

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ja GM Jere Lehtinen julkaisivat Suomen valinnat ensi viikon Sveitsin EHT-turnaukseen. Valintojen joukossa mukana on pari hyvinkin mielenkiintoista liiganimeä.

Suomen joukkue menee kokonaan uusiksi marraskuun Karjala-turnaukseen nähden.

– Teimme filosofisen päätöksen, että valitsemme kaksi erilaista joukkuetta näihin kahteen ensimmäiseen turnaukseen. Saamme nyt ison otoksen pelaajista. Joku saattaa tulla toisen kerran helmikuussa mukaan, mutta veikkaan, että myös silloin on uusia pelaajia matkassa. Meille on tärkeää, että moni pelaaja saa kokemuksia kansainvälisistä otteluista. Kaikki ovat paikkansa ansainneet, mutta monesti näissä peleissä käy niin, että joku pystyy vielä positiivisesti yllättämään meidät, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen miettii MTV Urheilulle.

Tällä kertaa mukaan valittiin kuusi ensikertalaista. Heidän joukossaan on SM-liigan tämän kauden sensaatiopelaaja, Sportin Atro Leppänen.

– Bongasin hänet jo viime vuonna Mestiksestä, Kiekko-Espoon paidasta. Hän oli todella tehokas siellä. Heillä oli hyvä joukkue jalkeilla, mutta eihän se sattumaa ole, jos pakkina vetää yli piste per peli -tahdissa. Kyllä siinä jotain spesiaalia täytyy olla, Jalonen sanoo Leppäsestä.

24-vuotias Leppänen pelasi vielä kaudella 2016–17 kolmosdivisioonassa Koillis-Pirkan kiekon kakkosjoukkueessa. Tämän jälkeen hän on ollut rakettimaisessa nosteessa.

Leppänen teki viime kaudella Mestiksen puolustajien piste-ennätyksen, kun hän takoi 51 ottelussa peräti tehot 23+35=58. Tämän jälkeen Leppänen hyppäsi Liigaan, Vaasan Sportin paitaan.

Eikä hän ole jäänyt statistiksi myöskään isoimmissa ympyröissä. Leppänen on nakuttanut alkukauden 26 ottelussa tehot 8+7=15.

– Hän osaa pelata jääkiekkoa. Liigaan hyppäyksen yhteydessä iso kysymys liittyi siihen, että pystyykö hän puolustamaan. Jos ajattelee hänen taustaansa, niin tuon taitaminen on ollut positiivinen yllätys. Sitä ei käy kieltäminen, Leijonien päävalmentaja Jalonen perkaa Leppästä, tiivistäen perään:

– Hän on erittäin hyvä kiekon kanssa, mutta hän on yllättävä hyvä myös puolustamaan. Kokonaisvaltainen paketti. Ei hän säälistä ole paikkaansa saanut.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Yksi liigan parhaista ketjuista

Toinen mielenkiintoinen valinta kohdistui Kärppien hyökkääjään Arttu Hyryyn, 22. Hänen kohdallaan erikoistekijä tulee siitä, että Hyry viilettää Kärpissä nelosvitjan sentterinä.

Tämä ei kerro kuitenkaan kaikkea.

– Kärppien paras ketju on ollut Hyry, (Marko) Anttila ja (Aleksi) Antti-Roiko. He ovat olleet koko Liigassa ihan TOP 3 -ketju tähän mennessä, jos miettii kokonaisuutta, viidellä viittä vastaan -pelaamista ja alivoimaa. Ylivoimaa he eivät pääse vetämään, mutta he ovat silti olleet aika tehokkaita, Jalonen puntaroi.

Kuten Leppänen, Hyry debytoi ensi viikolla Leijonien paidassa. Kumpikaan heistä ei ole pelannut yhtään nuorisomaaottelua.

– Hyry on isossa roolissa tuossa heidän vahvassa ketjussaan. Hän on hyvä aloittaja, hyvä alivoimapelaaja, vahva luistelija ja kova kamppailija. Hänellä on sellaisia ominaisuuksia, joiden myötä voin väittää, että hän pärjää myös kansainvälisissä peleissä, Jalonen uskoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Sveitsin turnauksen jälkeen Jalosen katseet kohdistuvat Ruotsin Göteborgiin, missä nuorten MM-kisat lähtevät liikkeelle tapaninpäivänä. Jalonen myöntää, että Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa on tällä hetkellä Leijonienkin kannalta mielenkiintoisia pelaajia.

– Parhaat ovat hyvin lähellä A-maajoukkueen portteja, ei siitä pääse mihinkään. Tuossa tapahtumassa pelaa oman ikäluokkansa maailman kärkipelaajia. Niin Suomen kuin muidenkin joukkueiden riveissä. Siinä mielessä on kiva käydä katsomassa noita pelejä ja seurata sitä, että miten kaverit pärjäävät, Jalonen miettii.

– Mun mielestä Suomelle on rakentumassa erinomainen joukkue. Heillä on saumat mihin tahansa, Jalonen ennustaa.

Lauri Mikkola puhuu piakkoin julkaistavasta Nuorten Leijonien MM-leiriryhmästä 3:17
Lauri Mikkola puhuu piakkoin julkaistavasta Nuorten Leijonien MM-leiriryhmästä

Lue myös:

    Uusimmat