SM-liigan topit ja flopit: Syyssensaation huikea lento jatkuu

MTV Sport niputtaa joka maanantai kuluneen liigaviikon onnistujat ja epäonnistujat. KalPa on ollut tämän kauden iloisimpia yllättäjiä. Savolaiset nappasivat viime viikolla kolme puhdasta voittoa ja komeilevat sarjataulukon kärkipaikalla.

Topit

1. KalPa

KalPa on ollut kiistatta SM-liigan kuumin joukkue jo tovin. Menneellä viikollakuopiolaiset juhlivat voittoa niin KooKoon, SaiPan kuin TPS:n kustannuksella. Pekka Virran miehistö komeilee sarjataulukon kärjessä neljän pisteen erolla Tapparaan. KalPan pisteputki 13 pelin mittainen ja tuona aikana se on hävinnyt vain kerran jatkoajalla. Kiekollinen, hyvin liikkuva pelitapa on vastustajille myrkkyä. KalPan menoa ei ole haitannut edes ykkösvahti Eero Kilpeläisen loukkaantuminen. Paikkaajaksi hankittu Niko Hovinen on ollut vakuuttava.

2. HIFK

Helsinkiläisten neljän ottelun viikko sujui komeasti. HIFK nappasi täydet pisteet SaiPalta, HPK:lta ja Kärpiltä. Viikko päättyi 3-4-tappioon rankkareilla Pelicansia vastaan. Kymmenen pisteen viikon myötä HIFK kohenteli selvästi asemiaan tasaisesa sarjataulukossa nousten viidenneksi. Petojoukkueella riittää vielä tekemistä, mutta suunta on oikea. Pisteiden valossa menneen viikon isoja onnistujia olivat Jasse Ikonen tehoin 3+2 ja Teemu Eronen saldolla 2+3.

3. Jasper Lindsten, TPS

Lindsten on noussut kuin varkain joukkueensa parhaimmistoon sekä SM-liigan tehokkaimpien pelaajien joukkoon. Se on kova temppu hyökkääjältä, joka uurasti vielä viime kaudella Mestiksessä. Lindsten iski kuluneella viikolla kolmeen peliin tehot 2+2 ja venytti pisteputkensa viiden pelin mittaiseksi. Taitava laitahyökkääjä on summannut 27 peliin saldon 5+15=20 ja on pistepörssissä sijalla 13. Teholukema +17 on koko SM-liigan paras. 22-vuotiaan hyökkääjän peliaika on kasvanut viime aikoina roimasti – ansaitusti.

4. Hannu Toivonen, Ilves

Ilves katkaisi viime viikolla kuuden ottelun mittaisen tappioputkensa. Ilves kukisti Sportin ja Kärpät vieraissa, mutta taipui siinä välissä kotonaan Lukolle 0-1. Kaikissa otteluissa Ilveksen maalia vartioi Toivonen. Tiivistynyt puolustuspelaaminen helpotti maalivahdin urakkaa, mutta tästä huolimatta Toivonen väläytteli selviä ykkösvahdin otteita. Hänen kautensa ei ole ollut toivotunlainen. Viime viikko valoi uskoa parempaan. Toivonen oli joka pelissä joukkueensa parhaimistoa. Viikon torjuntaprosentti oli kelpo 94,32.

5. Lukko

Lukon kurssi on kääntynyt on ainakin toistaiseksi päävalmentajan vaihduttua Juha VuorestaKari Heikkilään. Heikkilän alaisuudessa Lukko on päässyt pisteille jokaisessa viidessä ottelussaan. Menneellä viikolla Lukko taipui voittolaukauksilla JYPille, mutta kukisti myöhemmin Ilveksen ja Sportin. Lukko on panostanut puolustuspeliin. Viime viikolla joukkue päästi vain neljä pelitilannemaalia. Maalivahti Jakub Stepanek torjui nollapelin Ilvestä vastaan, kun taas Kaapo Kähkönen pysäytti kiekkoja kahdessa pelissä hienolla torjuntaprosentilla 96,30.

Flopit

1. SaiPa

Viime kausina hyvin menestynyt SaiPa on vajonnut syviin vesiin tänä syksynä. Mennyt kolmen pelin viikko toi sputnikeille vain yhden pisteen. Kahdeksasta viimeisestä ottelusta SaiPa on voittanut vain yhden. Keltamustien puolustuspeli on ollut sarjan haavoittuvin maaleilla mitaten, sillä SaiPan verkkoon on tehty eniten osumia koko SM-liigassa. Ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toimivan Ari Santasen kyvyt joutuvat todelliselle koetukselle.

2. Kärpät

Kärpät on ollut ahtaalla jo pitkään. Viime viikolla oululaiset nipistivät 2-1-jatkoaikavoiton Pelicansista. Loppuviikon muut pelit HIFK:ta ja Ilvestä vastaan tuottivat yhteensä kolme maalia ja nolla pistettä. Sarjataulukossa Kärppien takana ovat vain Lukko ja KooKoo. Alisuorittajia löytyy aivan liikaa, mutta ensisijaisesti katse kääntyy ulkomaalaisten suuntaan. Kärpät on tehnyt vähiten maaleja koko sarjassa. Päävalmentaja Kai Suikkasen asema on vaakalaudalla.

3. JYP

Myös JYP kuuluu Kärppien ohella pahoihin alisuorittajiin. Viime tiistaina JYP tupeksi 2-0-johtonsa Lukon vieraana, mutta onnistui ottamaan kaksi pistettä voittomaalikilpailussa. Torstaina JYP jäi nollille Sportia vastaan ja lauantaina se nöyrtyi kotonaan Jukureille 1-2. Päävalmentaja Marko Virtanen kritisoi Jukurit-pelin jälkeen joukkueen johtavia pelaajia. Ainakin Jani Tuppuraisella, Juha-Pekka Hytösellä ja Tuomas Pihlmanilla on rutkasti parannettavaa. Viimeiseen seitsemään peliin kolmikko on tehnyt yhteensä kaksi osumaa.

4. KooKoo

KooKoo antoi päävalmentaja Petri Mattilalle potkut kaksi viikkoa sitten. Hänen tilalle tulleen Tuomas Tuokkolan ensimmäinen viikko tuotti kolmesta pelistä kaksi voittoa. Viime viikko toi lunta tupaan urakalla. KooKoo pelasi kolme ottelua häviten niistä jokaisen. HPK:ta vastaan KooKoo jäi nollille ja KalPan verkkoon syntyi vain yksi maali. Lauantaina kouvolalaiset haastoivat Tapparan hyvin, mutta tuloksena oli tappio voittolaukauksilla. Mikäli sarjajumbon kurssi ei korjaannu pian, niin Kouvolassa voidaan alkaa valmistautua jo ensi kauteen.

5. Ässien ylivoima

Patapaitojen pakkopeli on ollut surkeaa koko kauden. Siihen nähden on pienimuotoinen ihme, että joukkue komeilee sarjataulukossa seitsemännellä sijalla. Ässät on päässyt pelaamaan melkein 130 minuuttia ja tuloksena on kuusi maalia. Joukkue tarvitsee yli 21 minuuttia aikaa yhden ylivoimamaalin tekemiseen. Porilaiset ovat olleet miesvajaalla melkein vaarallisempi joukkue, sillä Ässät on onnistunut tekemään alivoimalla peräti viisi maalia tänä syksynä.

Lue myös:

    Uusimmat