SM-liigan klassinen ihmenousu käynnistyi likaisesta tempusta – "Se oli merkki, että nyt olemme onnistuneet"

SM-liigan ihmenousuun keväällä 2012 vaadittiin likaisiakin temppuja 2:56
Näin Blues onnistui ihmenousussaan KalPaa vastaan keväällä 2012 - Tommi Huhtala ja Toni Kähkönen muistelevat

Jääkiekon SM-liigan puolivälieräsarjoista yhtä muistellaan lähes joka kevät uudelleen ja uudelleen. Bluesin ihmenousu vuodelta 2012 on ainoa laatuaan, mutta sen varsinaista käännekohtaa harva muistaa.

Unholaan on painunut myös se, että puolivälierässä 3–0-johtonsa menettänyt KalPa lähti pudotuspeleihin runkosarjavoittajana. Blues taas repi ja raastoi tiensä kahdeksan parhaan joukkoon playoffsien ensimmäiseltä kierrokselta asti.

Puolivälieräsarja näytti jo kolmannessa pelissä taputellulta, kun KalPa nuiji 3–1- ja 1–0-voittojensa perään espoolaisia Niiralan montussa peräti maalein 5–0. Sitten esiin astui Blues-hyökkääjä Tommi Huhtala. Hän ajoi harmittomassa tilanteessa päin muurina seissyttä KalPa-vahti Mikko Koskista.

– Kolmas peli oli jo aika selvä. Ajoin maalille, ja ”Kossu” oli vähän ulkona alueelta siinä – ehkä hyvin vähän, sentin pari – niin ajattelin, että no en mä tässä kyllä pysähdy enää, Huhtala muistelee MTV Urheilulle.

Raju tilanne suututti Koskisen, joka ryhtyi nyrkkitappeluun Huhtalan kanssa. SM-liigan kurinpito mätkäisi kummallekin pelikiellon neljänteen otteluun Espooseen. Huhtalalle rangaistus tuli tahallisesta kontaktista maalivahtiin, ja Koskisen pelikielto johtui kilvellä lyömisestä.

Selkä seinää vasten pelannut Blues vei kamppailun 3–1 Juha Toivosen torjuessa KalPan maalilla. Koskinen palasi jäälle ottelusarjan viidennessä väännössä, joka päättyi Espoolle jo selvemmin 5–2.

– Tilanne vaikutti Koskiseen hyvin paljon. Rupesi ehkä helppojakin maaleja menemään, ja vähän hermostumaan. Se oli merkki meille, että nyt olemme onnistuneet, hymyilee tuolloinen Blues-kapteeni Toni Kähkönen.

Jutun videolla lisää vuoden 2012 klassisesta puolivälieräsarjasta ja sen kääntymisestä Bluesin 4-3-voitoksi. Huhtala ja Kähkönen kertovat ihmenousun taustoista.

Lue myös:

    Uusimmat