SM-liigakiekkoilija Taavi Vartiainen painoi karmean kauden loppuun, kunnes seinä nousi pystyyn – "Muilla kausi loppui koronaan ja minulla psykiatriseen sairaalaan"

Tampereen Ilveksen SM-liigakiekkoilija Taavi Vartiainen sai ison ryöpyn positiivista palautetta avauduttuaan pitkän poissaolonsa jälkeen kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään sosiaalisessa mediassa.

Vartiainen, 26, päätti maanantaina tuoda julki häntä viimeiset puolitoista vuotta seuranneet ongelmat, joiden takia hän on ollut sivussa koko alkusyksyn.

– Missä mies, mikset pelaa? Vartiainen aloitti Twitter-viestinsä.

Vartiainen kertoi saaneensa paljon kyselyitä tilanteestaan, joten hän päätti paljastaa sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja olevansa tällä hetkellä ”sekamuotoisen oirejakson” takia sairauslomalla.

Apua Vartiainen päätti hakea puolitoista vuotta sitten. Diagnoosi varmistui viime vuoden elokuussa.

– Bipolaarinen mielialahäiriö, määrittelemätön ahdistuneisuushäiriö ja vakava unihäiriö, hän luettelee MTV Urheilun haastattelussa.

Vaikka hoito pääsikin alkamaan jo ennen viime kauden alkua, Vartiaisen kausi silloisessa seurassaan Pelicansissa päättyi viime keväänä sairaalahoitoon muiden pitäessä koronaviruksen takia kesken jääneen kauden viimeisiä yhteisiä illanviettoja.

Vastuuntuntoinen puupää kaatui kertarysäyksellä

Kausi oli Pelicansille erittäin raskas monelta kantilta. Pelit lähtivät käyntiin surkeasti, ja päävalmentaja Ville Nieminen sai kenkää jo marraskuun lopussa. Kevätpuolella kautta pudotuspelien ulkopuolelle jääminen alkoi näyttää varmalta, joten seura käynnisti pelaajistonsa kauppaamisen muualle.

Vartiainen oli itse kärsinyt joulukuussa kuuden ottelun pelikiellon taklattuaan Tapparan Tuukka Mäntylää rajusti pään ja niskan alueelle kovavauhtisessa laitatilanteessa. Tammikuussa ringin pienentyessä hänellekään ei jäänyt aikaa tunnustella omaa oloaan.

– Normaalilla työpaikoilla voisi mennä sanomaan, että nyt tarvitsen huilin, mutta siinä kun saadaan juuri ja juuri kokoonpanot täyteen, olin itse vastuuntuntoisena niin puupää, että vedetään sitten loppuun asti.

– Olen jotenkin sen verran seurauskollinen ihminen. Siinä olivat kaikki muutkin olleet kovilla kuin minä, lahtelaissyntyinen Vartiainen kertoo.

Keväällä ongelmat kasautuivat jo niin isoksi, että runkosarjan katkeaminen ennen viimeisiä pelejä tuli hänelle enemmän kuin tarpeeseen.

– Muilla loppui kausi koronaan ja päätöshumpuukeihin, ja minulla taas psykiatriseen sairaalaan.

Ylivilkkaus olikin merkki maniasta

Kesän aikana Vartiainen on saanut rauhassa pysähtyä ja miettiä elämää. Enää hän ei aio ajaa itseään samanlaiseen ahdinkoon.

– Itselleni teki se maailman pysähtyminen ihan hyvää. Sain ehjän ja hyvän kesän. Nyt osaan painaa herkemmin liipaisimesta, ettei tarvitse toista burnoutia kokea tämän asian kanssa.

– Kun maniassa alkoi mennä sekavassa tilassa vähän liian kovaa, niin saman tien soitto joukkueen psykologille, että (nyt tulee) pidempi huili. Tässä ei puhuta mistään polvivammasta, että olen nyt kaksi viikkoa pois ja tulen takaisin, hän lisää.

Samalla hän on alkanut itsekin opiskella nettiterapiaa. Hänellä on ollut koko sairautensa ajan aktiivinen ote itsensä tutkiskeluun ja hoitamiseen. Tärkeintä on tunnistaa omat varoitusmerkkinsä, kun kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä mania- ja masennusvaiheet antavat signaaleita tulostaan.

– Olenhan normaalistikin tosi suulas ja aktiivinen persoona, mutta siinä on selkeä ero hypomaanisten jaksojen ja depressiovaiheiden kanssa, Vartiainen kertoo.

– Yleensä masennusjakso alkaa pienellä alavireellä, ja jos siihen reagoidaan tarpeeksi nopeasti, se ei mene masennukseen asti. Manian lievemmässä muodossa hypomaniassa alkaa tulla vauhtia elämään ja varoitusmerkkejä, sitäkin pystyy omalla tekemisellään tosi paljon lievittämään, että työkyky ja normaalielämä säilyvät. Se on lääkityksen ohella yksi tärkeimpiä juttuja. 

– Ennen kuin sain diagnoosin, se oli laskettu normaaliksi ylivilkkaudeksi. Sitten olen osannut laittaa paremmin perspektiiviinkin, että tämä oli selvä maniavaihe ja tämä oli masennusvaihe, hän toteaa.

Asiansa kanssa ulos tulemista Vartiainen joutui kuitenkin miettimään pitkään.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Ulostulo helpotti elämää

Vartiainen hakeutui ensimmäistä kertaa lääkäriin noin puolitoista vuotta sitten masennusoireiden vuoksi. Siitä aloitettu lääkehoito puolestaan laukaisi manian. Kun diagnoosista oli kulunut jo reilu vuosi, Vartiainen päätti tuoda asian julki.

– Sain eilisen aikana monelta todella positiivista viestiä, kun tulin ulos asian kanssa, Vartiainen kiittelee.

– Tuli sellainen olo, että se helpottaa minua henkilökohtaisesti, koska olen sen kanssa vähän yli vuoden päivät paininut. Perhe ja organisaatiot, joissa olen pelannut, ovat tienneet siitä, mutta koin aluksi häpeää siitä, että olen erilainen yhteiskunnan normeista.

– Nyt olen ihan sinut sen asian kanssa. Se on minulle enemmän ominaisuus kuin sairaus, jonka kanssa pitää loppuelämän elää.

Seuroilleen Pelicansille ja Ilvekselle hyökkääjä on erityisen kiitollinen saamastaan tuesta. Kumpikin organisaatio on ottanut asian esimerkillisellä tavalla vastaan.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

– Molemmat ovat olleet mahtavia organisaatioita tämän kanssa. Myös pelaajayhdistys on ollut yhteydessä, jos he voisivat jotenkin auttaa. Itselläni on hyvä lähipiiri, joka tietää tilanteen.

– Olen erittäin kiitollisessa asemassa, että molemmat jengit ovat järjestäneet minulle lääkärit, hoitajat, psykologit ja psykiatrit. He pitävät huolta omistaan. Iso kiitos molemmille seuroille. Olen ollut etuoikeutetussa asemassa, kun pääsin tosi nopeasti hoitoon, Vartiainen kommentoi.

Vartiainen on pelannut Liiga-ottelussa viimeksi 6. maaliskuuta, kun hänen silloinen seuransa Pelicans kohtasi nykyisen joukkueen, Ilveksen.

Lue myös:

    Uusimmat