SM-liiga käynnistyy! Tulokasvalmentajan tulikaste, huippulupauksen debyytti ja kaksi paikalliskohtaamista

Sihvonen ennakoi Liiga-kauden alkua – Liiga jakautunut kolmeen kerrokseen 3:10

Uusi SM-liigakausi alkaa perjantaina, kun kotimaisessa jääkiekon pääsarjassa pelataan seitsemän ottelun kierros. MTV Sport käy läpi ennakolta kolme ottelua, joita kannattaa erityisesti seurata illan kierroksella.

Ylälaidan videolla MTV Sportin asiantuntija Petteri Sihvonen ennakoi alkavaa liigakautta ja nostaa esiin mielenkiintoisia yksilöitä.

JYP-HIFK

Joukkueet kohtasivat viime kevään pudotuspelien puolivälierissä. Sarja oli laadukas ja jännittävä. Tuolloin HIFK oli vahvempi ja eteni välieriin, jossa se taipui lopulta Oulun Kärpille.

Molemmat joukkueet ovat muuttuneet sitten viime kauden. JYP vaihtoi päävalmentajansa, kun Lauri Merikivi korvasi potkut saaneen Marko Virtasen. Merikivi on uusi tuttavuus, joten on mielenkiintoista nähdä, miten JYP pelaa hänen alaisuudessaan.

CHL-otteluiden perusteella JYPin vahva identiteetti ei ole kadonnut minnekään, mutta kapteeni Juha-Pekka Hytösen mukaan joukkueen pelaamisessa on käynyt raikas tuulahdus valmentajavaihdon myötä.

HIFK:n pelaajistossa on käynyt tuulahdus, kun pelaajia on mennyt ja tullut molempiin suuntiin. Joukkueen päävalmentajana jatkavalla Ari-Pekka Selinillä on silti käytössään laadukas kokoonpano muutamista puutteistaan huolimatta.

Selin kertoi MTV Sportin haastattelussa, että harjoituskaudella ja CHL-otteluissa joukkueella oli vaikeuksia löytää sopivia ketjukoostumuksia, minkä vuoksi helsinkiläisseuran tehokkuus hyökkäyspelaamisessa jätti toivomisen varaa.

Illan ottelussa JYPin ykköspuolustajaparissa luistelee 17-vuotias Anttoni Honka, jonka uskotaan tekevän läpimurtonsa tulevalla kaudella. Hän pelasi harjoituskaudella vakuuttavasti, joten häntä kannattaa ehdottomasti seurata illan ottelussa. Joonas Viinikainen pelaa uransa ensimmäisen SM-liigaottelun JYPin paidassa. Myös JYPin David Tomasek debytoi liigajäillä.

HIFK:n puolella suurin mielenkiinto kohdistuu lähes 600 NHL-runkosarjaottelua pelanneeseen Kyle Quinceyyn. Myös Iikka Kangasniemeä ja Tommi Santalaa kannattaa seurata.

Lukko-Ässät

Satakunnan derby avaa molempien joukkueiden liigakauden. Joukkueet kohtasivat harjoituskaudella kolme kertaa, Ässät voitti kaksi ja Lukko yhden ottelun.

Viime kauden jälkeen Lukossa kävi ovi molempiin suuntiin. Mielenkiintoisimpia uusia tuttavuuksia illan ottelussa ovat 19-vuotias Linus Nyman ja laadukas tsekkipuolustaja Jakub Krejcik, jotka debytoivat SM-liigassa.

Lukko sijoittui viime kaudella Pekka Virran johdolla runkosarjassa yhdeksänneksi. Sitä se pyrkii tulevalla kaudella parantamaan, mutta harjoituspelien perusteella raumalaisilla on vielä tekemistä pelinsä kanssa.

Ässissä pelaajavirta oli enimmäkseen seurasta poispäin, kun muun muassa viime kauden ykköspuolustaja Maksim Matushkin siirtyi muualle. Joukkueeseen hankittiin muun muassa Peter Tiivola, Saku Salmela ja Aleksi Rekonen, jotka kaikki pelaavat ensimmäisen SM-liigaottelunsa Ässät-paidassa.

Illan ottelussa suurin mielenkiinto kohdistuu silti Ässien ykköskentässä ja Liigassa debytoivaan Otto Kivenmäkeen. 18-vuotias hyökkääjä teki seitsemässä harjoitusottelussa kolme pistettä ja hänestä povataan seuraavaa hyökkääjätähteä.

Tappara-Ilves

Tulevan kauden suurimpiin mestarisuosikkeihin kuuluva Tappara pelasi vakuuttavasti harjoituskaudella.

Vaikka seurasta lähti viime kauden jälkeen tukku johtavia pelaajia, ei se ole ainakaan vielä näkynyt joukkueen tekemisessä, sillä CHL:ssä Jukka Rautakorven luotsaama joukkue johtaa alkulohkoaan ja on pelannut neljä ottelua maalierolla 19-8.

Tappara hankki joukkueeseen sekä uusia että uusvanhoja pelaajia, kun Juho Rautanen ja Niklas Bäckström liittyivät seuraan uusina pelaajina kesällä. Antti Erkinjuntti, Jarkko Malinen sekä Tuukka Mäntylä puolestaan palasivat takaisin Tampereelle. Mäntylä tosin ei pelaa illan ottelussa.

Ilves puolestaan lähtee kauteen nuoren kapteeninsa, vasta 22-vuotiaan Eemeli Suomen johdolla. Viime kaudella lopullisen läpimurtonsa SM-liigan kärkipelaajiin tehneen Suomen ja Ilveksen tavoite tulevalla kaudella on pääsy pudotuspeleihin.

Joukkue on varsin nuori ja kokematon, mutta kuten Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi totesi MTV Sportin haastattelussa, pyrkii tamperelaisseura olemaan tulevalla kaudella kapteeninsa näköinen: älykäs, taisteleva, ja joka ei jätä selittelyille sijaa.

Joukkueet kohtasivat harjoituskaudella kerran, jolloin Tappara oli vahvempi 4-3-lukemin. Ilveksessä ensiesiintymisen liigajäillä tekevät Panu Mieho, Mike Halmo, Tuomas Salmela sekä Juha Leimu, joka pelaa 35-vuotiaana ensimmäisen liigaottelunsa kasvattiseuransa riveissä.

Illan muut ottelut:

KalPa-Jukurit (kokoonpano)

KooKoo-SaiPa (kokoonpano)

Sport-Pelicans (kokoonpano)

TPS-HPK (kokoonpano)

Lue myös:

    Uusimmat