Mainos

Slovenia jätti Suomelle nootin lahjusväitteistä

Slovenia on jättänyt Suomen ulkoministeriöön nootin Yleisradion MOT-ohjelman lahjusväitteistä.

Pääministeri Janez Jansa on lisäksi soittanut pääministeri Matti Vanhaselle (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok.) - ja valittanut ohjelmasta, jolla hänen mielestään yritetään tuhota Slovenian maine.

Verkkoapilan mukaan pääministeri Jansa ihmetteli MOT-ohjelmaa ja toivoi, että Yleisradio voisi esittää perustelut väitteilleen. Jansan mukaan tilanne on hänelle vaikea, koska maassa järjestetään kahden viikon kuluttua parlamenttivaalit.

Slovenian hallitus on kaavaillut Yleisradion haastamista oikeuteen lahjusväitteistä. Vanhanen kertoo todenneensa puhelinkeskustelussa Jansalle, ettei Suomen hallitus voi puuttua Yleisradion ohjelmien sisältöön millään tavalla.

Yleisradion toimitusjohtajan Mikael Jungnerin mukaan nootti ei muuta tilannetta mitenkään.

- Tuo nootti kuuluu valtioiden väliseen kansainvälisen politiikan maailmaan ja Yleisradio taas toimii täällä vapaan tiedonvälityksen maailmassa.

Myös puolustusvälinekonserni Patria kommentoi Slovenian lahjussyytöksiä verkkosivuillaan.

Patrian mukaan sillä ei ole tietoa siitä, että Yleisradion MOT-ohjelmassa tiettyjä henkilöitä vastaan esitetyt väitteet olisivat perusteltuja. Patria sanoo tekevänsä yhteistyötä poliisin kanssa asian selvittämiseksi.

MOT-ohjelma väitti maanantaina, että Patria maksoi lahjuksia Slovenian pääministerille ja puolustusministeriön virkamiehille yhteensä 21 miljoonaa euroa. Suomen ja Slovenian viranomaiset aloittivat Patrian panssariajoneuvokauppoja koskevat tutkimukset keväällä. Slovenian hallitus kuitenkin lakkautti sittemmin lahjusjutun parlamentaarisen tutkinnan; Suomessa lahjusepäilyn tutkinta on vielä kesken keskusrikospoliisissa.

Patrian enemmistöomistaja on Suomen valtio, jolla on yhtiön osakkeista 73,2 prosenttia. Loput omistaa eurooppalainen ilmailu- ja puolustustarvikejätti EADS.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.