Mainos

Suomalaistaustaista sotilasta syytetään kiellettyyn uusnatsijärjestöön kuulumisesta Briteissä

Suomalaistaustaista sotilasta syytetään muun muassa kiellettyyn National Action -uusnatsijärjestöön kuulumisesta Britanniassa. Brittipoliisin mukaan häntä syytetään myös terroristiseen toimintaan mahdollisesti liittyvän materiaalin hallussapidosta, rasistisiin tekoihin kiihottavista kirjoituksista ja pippurisumutteen laittomasta hallussapidosta.

Syytetty 32-vuotias mies on brittipoliisin käsityksen mukaan "yhä" Suomen kansalainen, West Midlandsin poliisista kerrotaan STT:lle. Britannian armeijan mediaosastolta puolestaan kerrotaan, että armeijaan voi Britanniassa liittyä vasta, kun on ollut maan kansalainen viisi vuotta.

On mahdollista, että miehellä on molempien maiden kansalaisuus. Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että asiaa on selvitetty sielläkin, mutta ulkoministeriö ei vahvista miehen kansalaisuutta eikä kommentoi tapausta yksityisyyden suojaan vedoten.

STT:n tietojen mukaan mies on tuomittu alaikäisenä Suomessa nuorena henkilönä tehdystä laittomasta uhkauksesta. Hän uhkasi toista miestä kaasupatruunoilla toimivalla ilmapistoolilla. Mies on asunut tuomiotietojen mukaan tuolloin Suomessa. Muista rikoksista häntä ei ole Suomessa tuomittu.

National Action oli ensimmäinen äärioikeistolainen järjestö, jonka Britannian sisäministeriö kielsi viime vuonna. Liike on määritelty terrorismilakien nojalla terroristiseksi järjestöksi, johon kuuluminen tai jonka toiminnan tukeminen voi johtaa enimmillään 10 vuoden vankeustuomioon.

Syytettynä myös kaksi muuta miestä

West Midlandsin poliisi on kertonut, että suomalaistaustaisen miehen lisäksi syytteessä vuonna 2013 perustettuun National Action -liikkeeseen kuulumisesta on myös kaksi muuta miestä. Miehistä myös toinen kuuluu Britannian asevoimiin ja kolmas on poliisin mukaan siviili.

Brittimedian mukaan miehet pidätettiin viime viikolla. Pidätykset olivat etukäteen suunniteltuja, ja miesten jäljille päästiin tiedustelun avulla. Samalla pidätettiin myös kaksi muuta miestä, jotka on sittemmin vapautettu.

Britannian asevoimien alainen uutissivusto Forces.net kertoo, että suomalaistaustainen mies on arvoltaan korpraali Britannian asevoimissa. Toisen, 24-vuotiaan syytetyn sotilasarvo vastaa Suomen Puolustusvoimien sotamiestä.

Sivusto kertoo, että kaikkien kolmen epäillään kuuluneen keskusteluryhmään, jossa he vaihtoivat rasistisia viestejä. Sivuston mukaan viesteissä puhutaan jopa rotujen välisestä sodasta. Ainakin suomalaistaustainen mies ja kolmas, 22-vuotias syytetty pidetään edelleen vangittuna. Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikon torstaina.

Valkoista ylivaltaa julistavan National Action -liikkeen kieltäminen sai lisävauhtia työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin murhasta viime kesänä. National Action iloitsi brexitiä vastustaneen Coxin tappamisesta. 

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.