Mainos

Ekonomisti maalaa Suomen talouden auringonpimennyksen tapahtuvan pian – BKT voi pudota jopa 10 prosenttia

7:08

Talousalan ennusteita laativan GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malisen ennustetta Suomen ja maailmantalouden tulevaisuudesta voi kutsua kauhuskenaarioksi.

Vaikka maailmantalous on ollut viime vuodet vakaassa nousukiidossa, Suomi on vihdoin päässyt siitä osalliseksi ja talousennusteet näyttävät kasvun jatkuvan myös pohjolassa, maalaa Malinen synkän tulevaisuudenkuvan. 

Tämä johtuu kahdesta asiasta. Maailmantalous on ollut voimakkaasti Kiinan kasvun varassa, mutta tuo kasvu pohjaa osittain valtion avokätiseen velkaelvytykseen. Maassa on tehty valtavia investointeja esimerkiksi infrastruktuurihankkeisiin ja pumpattu valtion rahaa kasvattamaan kysyntää. 

Malinen tiivistää tilanteen niin, että kansalaiset ovat lainanneet pankeilta ja kuluttaneet tätä rahaa. 

– Vuonna 2009 aloitettu velkaelvytys on vetänyt koko maailmantaloutta. Jos katsotaan pääomainvestointeja, niin Kiina on dominoinut niitä 90 prosenttisesti. Jos Kiinan osuus otetaan pois, maailmantalous on kasvanut hyvin ohuesti, Malinen sanoo. 

Toinen taloutta pystyssä pitänyt seikka ovat Malisen mukaan keskuspankkien erityistoimet, jotka ovat pitäneet markkinat vetämässä. 

– Nyt näyttää siltä, että Kiinan mahdollisuus jatkaa velkaelvytystä on epätodennäköistä ja keskuspankit saattavat joutua ajamaan alas osto-ohjelmia.

Varjopankit piinaavat taloutta

Malista huolettaa Kiinan niin sanottu varjopankkisektori, jossa liikkuu paljon sääntelyllä piilossa olevaa riskirahaa ja jonka osuus bruttokansantuotteesta on valtava. Jos Kiinan talous kosahtaa syystä tai toisesta, menee samasta vessanpöntöstä alas maailman- ja Suomen talous. Toinen mahdollinen romahduksen alkusiemen piilee Yhdysvaltojen osakemarkkinoissa, jotka saattavat romahtaa. Monien yritysten osakkeiden on pelätty jo pitkään olevan raskaasti yliarvostettuja.

– Keskuspankit ovat kasvattaneet taseitaan valtavasti: ostaneet velkakirjoja ja jopa osakkeita. Koko pääomamarkkina on kuplassa. Kun kupla puhkea, se vie talouden luottamuksen ja kaiken muun siinä samalla. Voi tulla hyvin nopea käännös, kuten vuonna 1929. 

Malinen on yrityksensä kanssa laskenut, mitä talousromahdus merkitsisi Suomen kannalta. Muutos olisi monen kansalaisen kannalta järisyttävä. 

– Jos osakemarkkinoiden selkeä romahdus alkaisi tässä talven aikana, niin Suomen BKT putoaisi noin 10 prosenttia. Valtava luku, Malinen maalaa. 

– Ennustukseen liittyy epävarmuutta. Kannattaa nauttia nousukaudesta, mutta varautua pahimpaan, hän lisää.

Pääkuvan videolta voit katsoa lisää asiaa Malisen synkästä talousennusteesta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja