Mainos

Skotlannin itsenäistymisen kannatus laskenut Britannian vaalien alla

Skotlantilaisten kannatus itsenäistymiselle Britanniasta on laskenut Britannian ennenaikaisten parlamenttivaalien lähestyessä. 

Tutkimuslaitos Kantarin tiistaina julkaiseman mielipidemittauksen mukaan itsenäistymistä kannattaa 37 prosenttia skotlantilaisista. Britannian osana pysymistä kannattaa 55 prosenttia, eli yhtä suuri osa kuin itsenäistymisestä pidetyssä kansanäänestyksessä vuonna 2014. 

Britannian osana pysymistä kannattaa nyt useampi skotti kuin yhdessäkään kansanäänestyksen jälkeen julkaistussa mielipidemittauksessa. 

Kantar haastatteli yli tuhatta yli 16-vuotiasta maaliskuun 29. päivän ja huhtikuun 11. päivän välisenä aikana. 

Yli 40 prosenttia hautaisi äänestysajatuksen kokonaan 

Skotlannin kansallispuolue SNP on vaatinut uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä sen jälkeen, kun Britannian kansanäänestys Euroopan unionin jäsenyydestä päättyi eroa puoltavien voittoon. Skotlannissa 62 prosenttia äänestäneistä olisi halunnut pysyä unionissa. 

Kyselyssä vain 26 prosenttia vastanneista tuki puolueen ehdottamaa aikataulua uudelle itsenäisyysäänestykselle. SNP haluaisi äänestyksen syksyn 2018 ja kevään 2019 välillä. Kyselyyn vastanneista 18 prosenttia tuki myöhempää ajankohtaa ja 46 prosenttia koki, ettei asiasta tulisi äänestää enää koskaan. 

Kantarin analyytikkojen mukaan muun muassa epävarmat taloudelliset näkymät ovat saattaneet nakertaa skotlantilaisten itsenäistymishaluja. 

Parlamenttivaalit voivat horjuttaa kansallispuolueen asemaa Skotlannissa 

Britanniassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit 8. kesäkuuta. Pääministeri Theresa Mayn esitys vaaleista sai Britannian parlamentin selvän tuen. 

Käytännössä britit äänestävät kesäkuun parlamenttivaaleissa brexitin sävyeroista eli siitä, kuinka selvän pesäeron saarivaltio tekee Euroopan unioniin. Brexitin perumisella ei ainakaan vielä kampanjoi mikään kärkipuolueista. 

Mayn on arvioitu hakevan vaaleilla ennen kaikkea vahvaa selkänojaa brexit-neuvotteluihin, mutta myös yrittävän horjuttaa SNP:n valta-asemaa Skotlannissa. 

May on sanonut, ettei aika ole nyt kypsä uudelle Skotlannin itsenäisyyttä koskevalle kansanäänestykselle. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.