Britannian supertorstain aluevaaleissa kiinnosti jälleen haikailu Skotlannin itsenäisyydestä

1:22
Onko Skotlannin itsenäistyminen lähellä? Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola analysoi maan aluevaaleja.

Britanniassa äänestettiin torstaina alueparlamentti- ja paikallisvaaleissa. Brittimediassa "supertorstaiksi" nimetyn päivän suurin mielenkiinto kohdistui Skotlantiin ja siihen, saako uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä haikaileva Skotlannin kansallispuolue SNP enemmistön skottiparlamenttiin.

Mielipidemittausten mukaan SNP olisi lähellä enemmistöä, vaikka valtaosa mittauksista kallistuikin sille kannalle, että puolue tulee tarvitsemaan liittolaisia enemmistöön.

SNP:n johtaja, Skotlannin nykyinen pääministeri Nicola Sturgeon on sanonut, ettei pääministeri Boris Johnsonilla olisi moraalista perustetta estää uutta itsenäisyysäänestystä, jos SNP voittaa vaalit.

Glasgow'ssa äänestänyt Lorna McClure, 60, kertoi kuuluvansa Sturgeonin kannattajiin.

–  Uskon hänen olevan hyväksi Skotlannille. Kannatan myös itsenäisyyttä, McClure sanoi.

Raghav Jay, 35, oli täysin päinvastaista mieltä.

–  Mielestäni Skotlannin tulisi pysyä osana Britanniaa. Siksi kannatankin sellaista puoluetta, joka ajaa tätä tavoitetta, hän aprikoi.

Johnson on sanonut, ettei uutta kansanäänestystä tule, kävipä vaaleissa miten tahansa.

Uutta itsenäistymisäänestystä vaadittu brexitin jälkeen

Skotlanti äänesti itsenäisyydestä vuonna 2014, jolloin vaalin tulos oli selkeästi Britanniassa pysymisen kannalla. Vuoden 2016 kansanäänestys brexitistä kuitenkin sekoitti pakkaa huomattavasti. Tuolloin skottien selvä enemmistö olisi halunnut jäädä Euroopan unioniin, mutta Britannia päätyi kokonaisuudessaan eroamaan EU:sta.

Brexitin vuoksi vaatimukset uudesta itsenäistymisäänestyksestä ovat saaneet Skotlannissa pontta. Toistaiseksi on kuitenkin auki, asettuisivatko skotlantilaiset lopulta itsenäistymisen kannalle, jos uusi kansanäänestys järjestettäisiin.

Gallupkyselyissä kysymys itsenäistymisestä jakaa kansaa. Viimeisimmissä kyselyissä itsenäistymisen kannatus on jälleen hiipumassa.

Koronarajoitusten vuoksi vaalien ääntenlaskun odotetaan vievän normaalia kauemmin. BBC:n mukaan voi mennä viikonloppuun asti ennen kuin lopulliset tulokset valmistuvat.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja