Mainos

Skandaali ruotsalaissairaalassa: Emil, 6, kuoli – kukaan ei huomannut

Skånen yliopistollinen sairaala on joutunut rankan kritiikin kohteeksi Ruotsissa sen jälkeen, kun sairaalahenkilökunta ei huomannut kuusivuotiaan Emil-pojan menehtymistä.

Emil Roos oli kuin kuka tahansa kuusivuotias poika. Aftonbladetin mukaan reipas helsingborgilainen esikoululainen odotti jo innolla ensimmäisen luokan alkamista.

Viime vuoden helmikuussa Emil alkoi yllättäen saamaan epileptisiä kohtauksia ja kunto romahti. Emil joutui hengityslaitteeseen teho-osastolle Skånen yliopistolliseen sairaalaan Lundiin. 

Huhtikuun sarastaessa pojan kunto kuitenkin parani sen verran, että hänet voitiin siirtää tavalliselle osastolle. Tulevaisuus näytti valoisammalta kuin aikoihin, ja Emilille suunniteltiin kuntoutusta.

Kaksi päivää myöhemmin Emilin sydän kuitenkin pysähtyi.

"Emil oli jo ihan jääkylmä"

Noin puoli kuuden aikaan aamulla hoitaja tuli Emilin huoneeseen ja totesi tämän olevan eloton. Hän oli käynyt huoneessa viimeksi puoli tuntia aiemmin. 

Elvytystoimenpiteistä huolimatta Emil ei enää virronnut.

– He soittivat meille kuudelta aamulla ja sanoivat, että Emilillä on ongelmia sydämen kanssa. Kiiruhdimme heti sairaalaan. Kun koskin häneen, hän oli jo jääkylmä. Hän oli ollut kuolleena pitkään, Emilin äiti Aigul Roos kuvailee Aftonbladetille.

Vanhemmille oli sanottu, että yöllä osastolla vahtii kaksi hoitajaa. 

– Seuraavana päivänä selvisi, että osastolla oli ollut ainoastaan yksi hoitaja.  Jos olisimme tienneet, että poikamme henki on vain yhden hoitajan käsissä, emme olisi koskaan lähteneet yöksi kotiin sairaalasta, Emilin isä Pär Roos kuvailee.

Riittämätön hoito suututtaa

Emilin tapaus on herättänyt runsaasti kritiikkiä ruotsalaismediassa. Myös hoitoalaa ja sen käytäntöjä Ruotsissa tarkkaileva IVO on Aftonbladetin mukaan kiinnostunut tapauksesta, ja antanut lausuntonsa siitä, mitä kohtalokkaana yönä tapahtui.

Selvitysten mukaan osastolta, jossa Emil oli, ei löytynyt elvytyslaitteistoa, eikä vuorossa ollut henkilökunta ollut huomannut, että Emilin sydän oli pysähtynyt.

IVO:n päätöksessä kritisoidaan Skånen alueen sairaanhoitopiiriä riittämättömästä henkilöstöresursseista, huonosta osastosuunnittelusta ja potilaiden valvonnasta.

Myös Emilin vanhemmat ovat riittämättömästä hoidosta tuohtuneita ja ovat itse ottaneet yhteyttä terveydenhuollon valvontaviranomaiseen.

– He eivät tehneet töitänsä oikein. Me emme ikinä saa poikaamme takaisin, Aigul Roos sanoo Aftonbladetille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.