Mainos

Sairaala myöntää Emilin, 6, kuolemaan johtaneet puutteet: "Ehkä hänet olisi voitu pelastaa"

Skånen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri myöntää virheet paljon kohua herättäneessä pikkupojan kuolemaan johtaneessa tapahtumaketjussa.

MTV uutisoi maanantaina Skånen yliopistollisessa sairaalassa viime huhtikuussa menehtyneen Emil-pojan traagisesta kohtalosta. Hoitohenkilökunta osastolla ei huomannut sairaan kuusivuotiaan sydämenpysähdystä, ja poika menehtyi yksin.

– Tapahtunut on ennenkuulumattoman traaginen ja suuri suru kaikille osallisille. Luonnollisesti vanhemmille mutta myös henkilökunnalle. Tavoitteena on, ettei tällaista enää koskaan tapahtuisi, sairaalan ylilääkäri Daina Selga sanoo Aftonbladetille.

Emilin vanhemmat Pär ja Aigul Roos ovat tapahtumien jälkeen kritisoineet rajusti sairaalan toimintaa. Heille muun muassa sanottiin, että osastolla olisi useita hoitajia varmistamassa pojan vointia. Myöhemmin selvisi, ettei osastolla ollut kuin yksi hoitaja.

Tapauksesta tutkimuksen käynnistänyt, hoitoalan tilaa Ruotsissa valvova  IVO selvitti myös, ettei osastolla ollut muun muassa tarvittavaa elvytyslaitteistoa lainkaan.

Selga myöntää, henkilökunnan kommunikaatio ja osastojen yhteistyö toimi Emilin tapauksessa erittäin huonosti. 

– Se, että hänet siirrettiin tavalliselle osastolle, ei ollut virhe. Emilin tila oli vakaa ja henkilökunta pystyi hoitamaan häntä tavallisella osastolla. Mutta se, miten pojan valvonta siitä eteenpäin hoitui, ei ollut ajantasalla, Selga myöntää. 

Selga sanoo, että sairaalassa aloitettiin välittömästi toimenpiteet tapauksen jälkeen. Esimerkiksi rutiinit, potilaiden siirtäminen osastojen välillä sekä potilaiden valvonta on käyty läpi ja suunniteltu uusiksi.

Ylilääkäri kuitenkin kieltäytyy spekuloimasta, olisiko Emil hengissä vielä tänä päivänä, jos häntä olisi valvottu osastolla jatkuvasti.

– Hän oli vaikeasti sairas ja lopputulos oli joka tapauksessa epävarma. Mutta se ei silti ole puolustus siihen, mitä tapahtui. Ehkä hänet olisi voitu pelastaa, Selga pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.