Mainos

SK: Suurituloisten tietojen salauspäätöksestä ei asiakirjoja – Verohallinnon mukaan tulkinnat tehtiin "tavallisen pohdinnan ja punninnan avulla"

16:42
Näin suomalaiset suhtautuvat veropäivään – toimittajamme selvittää, mitä ajatuksia verotiedot herättävät

Verohallinnon tekemästä päätöksestä olla luovuttamatta pitkälti yli 200 suurituloisen henkilön tietoja tiedotusvälineille ei ole olemassa mitään asiakirjoja, vaan tulkinta tehtiin "tavallisen pohdinnan ja punninnan avulla", kertoo viestintäjohtaja Kati KalliomäkiSuomen Kuvalehdelle.

Verohallinnon mukaan päätöksentekoon osallistuivat tietopalveluasiantuntijoiden lisäksi yksikön muut informaatio-oikeuden asiantuntijat, jotka informoivat asiasta myös tietosuojavaltuutetun toimistoa ja valtiovarainministeriötä.

SK:n haastatteleman hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan Verohallinnon päätös on tietosuojalain vastainen. Hän pitää erikoisena, että asia on linjattu vain suullisesti.

– Se kertoo siitä, että kovin perusteellista valmistelua ei ole tehty, Mäenpää sanoo lehdelle.

Mäenpää kertoo, että tietojensa salaamista pyytäneiden nimet ovat lain mukaan julkista tietoa.

– Hakemukset ovat julkisia. Niissä voi kuitenkin olla salassa pidettäviä osia, koskien yksityiselämän arkaluontoisia tietoja.

Mäenpään mukaan pelkkä tieto siitä, kuka on pyytänyt tietojensa salaamista, ei voi olla arkaluontoista. Verohallinnon johtavan lakimiehen Matti Merisalon mukaan tämä on tulkinnanvaraista. Verohallinto on sitä mieltä, että hakemukset ovat kokonaan salassa pidettäviä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja