Mainos

Journalistiliitto kantelee verotietojen salaamispäätöksestä

9:31

Journalistiliitto ja Medialiitto kantelevat oikeuskanslerille EU:n tietosuoja-asetusta koskevasta verottajan päätöksestä. Journalistiliitto vaatii selkeyttä tulkintalinjauksiin. Yli 230 rikasta on vedonnut henkilökohtaisin erityisiin syihin, jotta heidän tietojaan ei julkaistaisi.

Oikeuskanslerin halutaan selvittävän, millä kriteereillä verohallinto on punninnut henkilökohtaisia syitä suhteessa sananvapauteen.

– Huolena on se, että verottajan lisäksi muutkin viranomaiset alkavat tulkita EU:n tietosuoja-asetusta niin, että sen nimissä rajoitetaan jatkossa yhteiskunnallisesti tärkeitä tietoja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho tiedotteessa.

Ahon mukaan tietosuoja-asetuksesta ei nyt ole selkeää asetusta, minkä vuoksi viranomaiset voivat itse tulkita perusteita.

– Päätöksenteon julkisuus ja avoimuus ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita. Se tuo verotapauksessa läpinäkyvyyttä palkka- ja ansiokeskusteluun sekä eri ammattien ja tehtävien arvostukseen, Aho jatkaa.

Journalistiliitto pitää verottajan tulkintaa EU:n tietosuoja-asetuksesta toimittajien työn vaikeuttamisena. Aiemmin verottaja lähetti kaikki tiedot medialle sähköisesti. Nyt täydelliset listat saa vain käymällä henkilökohtaisesti verotoimistossa. Tämä asettaa isoissa kaupungeissa ja pienillä paikkakunnilla olevat toimittajat eriarvoiseen asemaan.

Uutista päivitetty 4.11.2019 kello 15:10. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja