Sivustaseuraajat ovat ilmoittaneet naisten ahdistelusta porukalla

Helsingin poliisille on tullut lisää ilmoituksia uudenvuodenyön häirinnästä. Poliisi tutkii nyt seitsemää rikosilmoitusta, jotka koskevat uudenvuodenyönä Senaatintorin ympäristössä ja muualla keskustassa yleisellä paikalla tapahtuneita seksuaalirikoksia.

Uhrit ovat eri-ikäisiä naisia ja kaikissa ilmoituksissa tekijöitä on kuvailtu ulkomaalaistaustaisiksi, rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharju kertoi tänään. Naisten ikähaitari on alle 15-vuotiaista iäkkäisiin.

Muutamassa ilmoituksessa sivustaseuraajilla on käsitys, että naista tai naisia olisi ahdisteltu porukalla.

– Tämähän ei ole faktatietoa ennen kuin tiedämme, mitä siellä on tapahtunut, Koskenmäki-Karaharju totesi ja korosti, että poliisi selvittää nyt, mitä todella on tapahtunut.

Kaikkien asianomistajien henkilöllisyys ei ole tässä vaiheessa tutkintaa tiedossa, ei myöskään kaikkien epäiltyjen. Poliisi on aloittamassa asianomistajien kuulemiset.

– Niin kauan kuin ei ole asianomistajia kuultu, emme tiedä sitä tilannetta.

Hän toteaa, että kokonaiskuva tapahtumista muuttuukin nyt koko ajan. 

"Ensi viikolla olemme viisaampia" 

Epäiltyjä rikosnimikkeitä ovat seksuaalinen ahdistelu ja pakottaminen seksuaaliseen tekoon.

Seksuaalinen ahdistelu voi tarkoittaa esimerkiksi koskettelua vaatteiden päältä tai alta niin, että asianomistaja kokee teon seksuaaliseksi. Pakottaminen seksuaaliseen tekoon voi olla esimerkiksi suutelua ja koskettelua, jota uhri vastustelee.

Pakottaminen seksuaaliseen tekoon sekä alaikäiseen kohdistunut seksuaalinen ahdistelu ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia. Rikosepäilyssä ilmoituksen ei näin tarvitse tulla asianomistajalta eli uhrilta itseltään.

Poliisin mukaan on hankala sanoa, onko uudeltavuodelta vielä paljon epäiltyjä tapauksia, jotka eivät ole tulleet poliisin tietoon.

– Hirveän vaikea mennä sanomaan, kun tällaista kyselyä ei ole koskaan aikaisemmin tehty tällaisen joukkotilaisuuden jälkeen. Mutta väittäisin, että viikon kuluttua olemme jo paljon viisaampia, Koskenmäki-Karaharju arveli.

Poliisi pyytää, että seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutuneet ottaisivat yhteyttä. Poliisin sähköpostiosoite on seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi ja puhelinnumero 0295 471612 virka-aikana.

 

Lue myös:

    Uusimmat