Mainos

Siviilit eivät uskalla lähteä Itä-Alepposta tulitauosta huolimatta

Tulitauko näytti torstaina pääosin pitävän Syyrian Aleppossa. Taisteluiden taukoamisesta huolimatta vain ani harva asukas näytti kuitenkin noudattavan Syyrian armeijan kehotusta poistua Itä-Alepposta.

Venäjä kertoi torstaina jatkavansa "humanitaarista tulitaukoa" 24 tunnilla eli iltaseitsemään perjantaina. YK:n edustajan mukaan Venäjä on luvannut jatkaa tulitaukoa myös lauantaille, mutta tähän ei saatu Venäjältä vahvistusta.

Tulitauon tarkoituksena on antaa haavoittuneille ja siviileille mahdollisuus päästä pois kapinallisten hallussa olevasta Itä-Alepposta. Kaupungissa on ollut jumissa yli 250 000 siviiliä. YK:n mukaan evakuointeja ja avustuskuljetuksia ei vielä torstaina päästy aloittamaan, koska turvatakuita ei heti saatu taistelevilta osapuolilta.

Alkuillasta Syyrian humanitaarisen operaation johtaja Jan Egeland kertoi, että sekä Venäjä, Syyria että kapinalliset ovat antaneet luvan kiireellisimmin hoitoa tarvitsevien evakuointeihin. Ne on määrä aloittaa perjantaina.

8:17

Humanitaarisilla käytävillä hiljaista

Syyrian armeija kertoi avanneensa kahdeksan humanitaarista käytävää, joita pitkin siviilit voisivat lähteä Itä-Alepposta. Kahta niistä voisivat käyttää myös kapinalliset, jos he luopuisivat aseistaan. Kapinalliset näyttivät viittaavan kintaalla tarjoukselle.

– Emme luovu oikeudestamme puolustaa kansaamme ja itseämme, vakuutti kapinallisryhmän jäsen Yasser Youssef.

Venäjän puolustusministeriö näytti videokuvaa useilta käytäviltä, joilla ambulanssit ja bussit odottivat tyhjän tien varrella. 

AFP:n kuvaaja kertoi Länsi-Aleppon puolelta, että kahdeksan haavoittunutta oli saapunut alueelle Itä-Alepposta. AFP:n toimittajat kävivät neljällä rajapaikalla eivätkä nähneet yhtään ihmistä.

Useat siviilit kertoivat, että olisivat innokkaita lähtemään mutta turvallisuudesta pitäisi saada takeet. 

– En halua vaarantaa omaa tai perheeni henkeä olemalla ensimmäinen, joka lähtee, sanoi neljän lapsen isä Mohammed Shayah.  

0:44

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.