Mainos

Ulkovallat ensi kertaa yksimielisiä Syyrian sodasta: Aleppoon luvassa tarkkailijoita – 5000 evakuoitu

1:55

YK:n turvallisuusneuvosto kannattaa yksimielisesti YK:n tarkkailijoiden lähettämistä Syyrian Aleppoon valvomaan ihmisten evakuointia. Lisäksi tarkkailijoiden tulee raportoida kaupunkiin jäävien siviilien kohtalosta.

Turvallisuusneuvosto hyväksyi Ranskan luonnosteleman päätöslauselman. Ensimmäisen kerran ulkovallat osoittavat yksimielisyyttä Syyrian sodan aikana.

Ranskan YK-lähettilään Francois Delattren mukaan kansainväliset tarkkailijat estävät sen, ettei Alepposta tule uutta Srebrenicaa. Tuhansia bosnialaisia miehiä ja poikia surmattiin Srebrenicassa vuonna 1995 Serbian joukkojen vallattua kaupungin.

Vielä maanantaina oli epäselvää, päästääkö Syyrian hallitus tarkkailijat Aleppoon ja antaako heidän tehdä siellä työtään.

– Tämä on lähtöpiste. Olemme hyvin valppaina, hyvin tarkkaavaisina, Delattre sanoi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power puolestaan kertoi, että Aleppon länsiosissa on 118 YK:n työntekijää, jotka voidaan lähettää nopeasti kaupungin itäosiin tarkkailutehtäviin.

Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin sanoi Venäjän olleen koko ajan yhteydessä Syyrian hallitukseen, eikä sieltä ole esitetty vastalauseita.

Alepposta on tänään evakuoitu noin 5 000 ihmistä, kertoo Punaisen ristin kansainvälinen komitea (ICRC). Evakuoitujen joukossa on muun muassa useita kymmeniä orpoja.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan orpokodissa olleet 47 lasta kuljetettiin aamulla turvaan. Jotkut lapsista ovat kriittisessä tilassa loukkaantumisten ja nestehukan takia, kertoo BBC.

Turvaan Alepposta pääsi myös seitsemänvuotias pikkutyttö Bana al-Abed, jonka tviittejä piiritetystä osasta kaupunkia koko maailma on seurannut, kertovat turkkilaislähteet. Banan viimeiseksi tviitiksi Alepposta jäi yhdessä Fatemah-äidin kanssa lähetetty pyyntö.

– Hyvä (Turkin pääministeri) Mevlut Cavusoglu ja presidentti Erdogan. Olkaa niin kilttejä, ja pankaa tämä tulitauko toimimaan ja auttakaa meidät meidät pois täältä. Olemme niin väsyneitä, Bana tviittasi.

"Twitter-julkkis" Bana ensimmäisiä evakuoituja

Pelastustyöntekijöiden mukaan Bana oli ensimmäisten kaupungista perjantaina evakuoitujen joukossa. Hän on nyt Rashidin alueella, josta matka jatkuu pakolaisleirille Idlibin maakuntaan.

Banasta julkaistiin Twitterissä myös kuvia, joissa hän poseeraa avustustyöntekijöiden kanssa.

Evakuointia tekevän vapaaehtois- ja lääkäriryhmän johtaja Ahmad al-Dbisin mukaan busseilla kaupungeista tuotujen ihmisten kunto oli huono sen jälkeen kun he olivat joutuneet odottamaan linja-autoissa liki vuorokauden hallituksen tarkastuspisteillä.

– He eivät ole saaneet ruokaa tai juotavaa ja lapset ovat vilustuneet. Ihmiset eivät olleet päässeet edes vessaan, Dbis sanoo.

Myös kapinallisten saartamista kylistä Aleppon luoteispuolelta on saatu evakuoitua viitisensataa ihmistä. Syyrian hallitus oli vaatinut kylien evakuointia ehtona Itä-Aleppon evakuointien jatkumiselle. Evakuointi keskeytyi eilen, koska kapinalliset polttivat busseja, jotka olivat matkalla evakuoimaan ihmisiä kapinallisten saartamista kylistä.

YK:n mukaan Aleppon viimeisillä kapinallisalueilla oli viime viikolla vielä noin 40 000 siviiliä ja jopa 5 000 kapinallistaistelijaa.

Aleppo oli kapinallisten linnake vuodesta 2012. Neljän viime kuukauden ajan kaupunki oli Syyrian armeijan joukkojen piirityksessä. Syyrian armeija aloitti hyökkäyksen kaupungin valtaamiseksi marraskuun puolivälissä.

2:01

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.